Praha Jeruzalém

Po útoku na Golanské výšiny z území Sýrie zaútočil premiér na Írán: „Nebudeme ignorovat činy íránské agrese.“

Autor: David Rosenberg, 21.1.2019 13:40

Předseda vlády Benjamin Netanjahu varoval Írán a Sýrii, že Izrael nebude tolerovat jejich „agresivní činy.“ Reagoval tím na nedělní íránské odpálení rakety na Golanské výšiny. Zdůraznil, že Izrael nepřipustí usazení Íránu na syrské půdě.

V pondělí na tiskové konferenci na letišti Ramon v jižním Izraeli objasňoval předseda vlády Netanjahu noční izraelské odvetné údery na syrské a íránské síly. Ty přišly po nedělním íránském útoku na severní Izrael.

„Včera v noci, poté co Írán odpálil raketu na naše území, zaútočilo naše letectvo na íránské cíle v Sýrii,“ řekl Netanjahu.

„Nebudeme ignorovat takovéto agresivní činy, kterými se Írán snaží vojensky upevnit v Sýrii a dali jsme jasnou odpověď veliteli íránských vzdušných sil, který výslovně prohlásil, že Írán zamýšlí zničit Izrael,“ pokračoval Netanjahu, když reagoval na slova Azize Nasirzadeha, velitele íránských leteckých sil.

Podle Al Jazeery Nassirzadeh v pondělí uvedl, že je jeho země „připravená na rozhodující bitvu s Izraelem“, což podle jeho názoru „povede k jeho zničení“.

Netanjahu z nejnovější eskalace obvinil Írán a Sýrii a řekl, že Izrael použije sílu proti komukoli, kdo ohrožuje židovský stát.

„Jednáme proti Íránu a proti syrským silám, které podléhají íránské agresi. Toho, kdo se snaží nás zasáhnout – zasáhneme. Kdokoli hrozí, že nás zničí, ponese plnou odpovědnost.“

V neděli odpálily íránské síly raketu na severní Izrael. Ta byla zachycena izraelským protiraketovým systémem Iron Dome.

Ještě před tím Sýrie oznámila, že její protivzdušná obrana sestřelila izraelské rakety namířené na jih země.

Ruská armáda tvrdí, že jí dodané syrské systémy protivzdušné obrany sestřelily sedm izraelských raket, které byly odpáleny na cíle v Sýrii.

V reakci na tento raketový útok však izraelské síly napadly několik íránských a syrských cílů a údajně zabily 11 vojáků.

21.01.2019 16:41 Daniel Žingor222Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova