Praha Jeruzalém

Německá federální letecká agentura pozastavila licenci společnosti Mahan Air, kterou Izrael obvinil z přepravy moderních zbraní z Íránu do Sýrie.

Od: World Israel News, 21. ledna 2019

Německo zakázalo na svém území provoz íránské letecké společnosti Mahan Air. USA tento krok udělaly už v roce 2011 kvůli zajišťování technické a materiální podpory brigádám Quds, což jsou lokální zástupci Íránských revolučních gard.

Společnost Mahan Air provozovala tři lety týdně z Teheránu do Düsseldorfu a do Mnichova. Podle získaných informací tento zákaz vstoupil v platnost v pondělí a to bezodkladně.

Ačkoli Německo bylo pod tlakem USA, aby k tomuto kroku přistoupilo, „německé rozhodnutí je založeno na našich vlastních bezpečnostních úvahách,“ řekl německý mluvčí podle The Wall Street Journal. „Společnost Mahan Air by mohla potenciálně přepravit náklad nebo lidi, kteří by pro Německo byli bezpečnostní hrozbou,“ řekl mluvčí.

Richard A. Grenell, americký velvyslanec v Německu, toto rozhodnutí ocenil. „Dnes, po několika měsících tlaku z naší strany, podnikla německá vláda kroky proti Mahan Air, aby už v Německu nemohli přistávat. Mahan Air je letecká společnost, kterou už nikdo nemůže považovat za bezpečnou,“ řekl.

Německý krok přichází ve sledu sankcí Evropské unie přijatých po odhalení plánovaných útoků této muslimské země na půdě členských států EU. Mezi ně patří nedávno odhalené operace ve Francii, Nizozemí a Dánsku.

V reakci na to EU také zmrazila majetek íránského ministra spravedlnosti a dalších íránských představitelů, kteří se na komplotech podíleli.

Nedávno izraelští představitelé minsterstva obrany označili Mahan Air za jednoho z nákladních dopravců, který je podezřelý z přepravování zbraní z Íránu do Sýrie. V neděli, když proběhly údery IDF na íránské cíle v okolí Damašku, změnila podle letových záznamů pravidelná linka do Sýrie kurz a vrátila se zpět, informovaly Times of Israel.

Zpráva o pozastavení letů Mahan Air proběhla týden poté, co německé orgány oznámily zatčení německo-afghánského vojenského poradce podezřelého ze špionáže pro Írán.

Vedle své činnosti v Sýrii je Írán primárním donátorem největších a nejbohatších světových teroristických organizací, jako je Hamas v pásmu Gazy a Hizballáh v Libanonu, kde tito teroristé také dohlíží na masivní obchodování s drogami a praní špinavých peněz.

22.01.2019 10:28 Daniel Žingor266Zdroj: World Israel News

Klíčová slova