Praha Jeruzalém

Nová izraelská zpráva ukazuje, že Evropská unie i v letech 2017-2018 nadále posílala miliony eur nevládním organizacím prosazujícím bojkot Izraele.

Autor: David Jablinowitz, World Israel News, 23. ledna 2019

Podle zprávy, kterou ve středu zveřejnilo Ministerstvo pro strategické záležitosti Evropská unie (EU) nadále financuje organizace, které bojkotují Izrael.

Zpráva s názvem „Cesta peněz: 2. vydání“ vychází z dřívější studie, kterou ministerstvo ohledně financování EU organizací bojkotující židovský stát zveřejnilo v roce 2016.

V té době ministr pro strategické záležitosti Gilad Erdan vyzýval ministryni zahraničních věcí EU Federicu Mogheriniovou, že je nezbytné okamžitě zastavit financování těchto organizací. Mogheriniová odpověděla, že existují přísné postupy, kontroly a ověřování a ujistila Erdana, že žádné prostředky Evropské unie nejsou využívány na podporu bojkotu Izraele.

Nová izraelská zpráva však ukazuje, že EU i v letech 2017-2018 pokračovala v převodech milionů eur na nevládní organizace prosazující bojkot Izraele.

EU izraelské obvinění odmítá.

„Už dříve jsme analyzovali zprávu izraelského ministerstva „Cesta peněz“ a dospěli jsme k závěru, že obvinění předložená ve zprávě jsou neopodstatněná a ve skutečnosti nesprávná,“ řekl mluvčí EU.

„Vyzvali jsme izraelské orgány, aby se zapojily do produktivního dialogu o občanské společnosti, jak předpokládá akční plán EU-Izrael. Na tuto nabídku jsme doposud nedostali žádnou odpověď. Považujeme za nešťastné, že je opět zveřejněn nepodložený materiál bez předchozího dialogu a dohody,“ dodal mluvčí.

„Namísto toho, aby se schovávala za prázdnými prohlášeními, musí Evropská unie realizovat politiku, kterou sama deklaruje a okamžitě zastavit financování organizací prosazujích bojkot státu Izrael,“ uvedl Erdan ve svém prohlášení ve středu.

„V prosinci 2018 Evropský účetní dvůr … varoval, že Evropská rada nemá validní a dostatečně podrobné informace, jak tyto nevládní organizace tyto prostředky využívají“ a vyzval Evropskou unii, aby „okamžitě ukončila financování nevládních organizací, které aktivně podporují bojkot Izraele,“ řekl Erdan.

Zpráva se zaměřuje na 10 nevládních organizací, o nichž se tvrdí, že aktivně podporují bojkot Izraele. Ministerstvo pro strategické záležitosti tvrdí, že jsou jeho informace založeny především na datech zveřejněných systémem finanční transparentnosti EU.

Poukazuje na přesuny prostředků 750 000 EUR na palestinskou organizaci nazvanou Al-Haq, která je před Mezinárodním trestním tribunálem a Radou OSN pro lidská práva obviněna z jednání proti Izraeli. V roce 2018 Al-Haq společně s několika francouzskými organizacemi vyzvala společnosti zapojené do projektu rozvoje dopravní infrastruktury spolu s Izraelem, aby se ho veřejně odmítly účastnit, pokud by tento projekt přímo nebo nepřímo přispěl komunitám v Judeji a Samaří.

24.01.2019 06:33 Daniel Žingor506Zdroj: World Israel News

Klíčová slova