Praha Jeruzalém

Ředitel íránské Organizace pro atomovou energii tvrdí, že Írán nikdy nezaplnil reaktor v Araku betonem, ale tajně získal náhradní trubice.

Autor: Elad Benari, 25.1.2019 3:17

Ali Akbar Salehi, šéf Organizace pro atomovou energii v Íránu, v televizním rozhovoru v tomto týdnu uvedl, že při jednání o íránské dohodě o jaderných zbraních z roku 2015 bylo požadováno, aby Írán zničil nukleární reaktor v Araku tím, že jej zalije betonem, ale Írán předem tajně získal náhradní trubice, aby byly reakční funkce v konečném důsledku zachovány.

Salehi také řekl, že fotografie, které byly poskytnuty a které ukazovaly, že reaktorová jáma v Araku byla naplněna betonem, byly upraveny ve Fotoshopu. Vysvětlil, že Írán sice nemá v úmyslu vyrobit jadernou zbraň, ale reaktor v Araku je nicméně schopen vyrábět plutonium pro tyto zbraně.

Rozhovor ve středu odvysílal íránský Channel 4 TV. Výňatky z rozhovoru byly přeloženy Výzkumným střediskem pro průzkum médií na Středním východě (MEMRI).

Beton, vysvětloval Salehi, byl vylit „do kalandrie, kterou jsme vytáhli (z reaktoru). Uvnitř kalandrie jsou trubice, kam jde palivo. Koupili jsme podobné trubice, ale v té době jsem to nemohl takhle říct. Věděla to pouze jediná osoba v Íránu. Neřekli jsme to nikomu, jen nejvyšší muži režimu (Chameneimu).“

„Když byl náš tým uprostřed vyjednávání, věděli jsme, že by (Západ) nakonec odmítl splnit své sliby. Vůdce nás varoval, že oni (Západ) porušují smlouvy. Museli jsme jednat moudře. Nejenže jsme se vyhnuli zničení mostů, které jsme postavili, ale také jsme postavili nové mosty, které by nám v případě potřeby umožnily rychleji se vrátit,“ pokračoval.

„Bůh chtěl, abych v nadcházejícím týdnu, 30. a 31. ledna, jel do Ardakanu. Odtamtud převezeme do Isfahanu 30 tun žlutého koláče. Třicet tun. Ardakan začal fungovat,“ prohlásil Salehi a dodal: „Výrazně jsme pokročili v oblasti jaderného pohonu. Musíme však počkat a být si jisti, než o tom budeme informovat. Prozatím nemáme v úmyslu hlásit pokrok v technologiích jaderného pohonu, ale pracujeme na tom. Stačí, když řekneme, že v tomto oboru dosahujeme rychlého pokroku, díky Bohu.“

Írán hrozí, že znovu nastartuje svůj jaderný program od chvíle, kdy americký prezident Donald Trump v květnu roku 2018 odstoupil od jaderné dohody a uvalil proti Islámské republice nová dvě kola sankcí.

Írán před několika měsíci znovu otevřel jadernou elektrárnu, která byla po dobu devíti let nečinná, a chystá se, v reakci na odstoupení od smlouvy z roku 2015, zvýšit kapacitu obohacování uranu.

Začátkem tohoto měsíce Salehi prohlásil, že Írán podniká předběžné kroky k výrobě uranového paliva pro reaktory s čistotou 20 procent místo toho, aby musel kopírovat zahraniční výrobu.

Evropští signatáři dohody nesouhlasili s rozhodnutím Trumpa ji opustit, ale snažili se zachránit tuto dohodu, kterou považují za zásadní pro předejití výrobě íránské jaderné zbraně.

Teherán požadoval, aby Evropa přišla s ekonomickým balíčkem, který by vyrovnal účinky odstoupení USA, dosud ale považoval návrhy Evropy za neuspokojivé.

25.01.2019 05:56 Daniel Žingor190Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova