Praha Jeruzalém

Katarský velvyslanec říká, že jeho země bude raději pomáhat chudým rodinám, než aby platila platy zaměstnanců Hamasu v Gaze.

Autor: Ben Ariel, 27.1.2019 6:34

Katar v sobotu uvedl, že už nebude financovat platy zaměstnanců Hamasu v Gaze, ale bude i nadále poskytovat pomoc chudým rodinám.

„Nebudeme platit platy zaměstnanců Hamasu“, řekl katarský velvyslanec v pásmu Gazy Mohamed al-Emadi, podle AFP.

Jeho vyjádření přicházejí dva dny poté, co teroristické hnutí Hamás, které Gazu ovládá, odmítlo další hotovostní injekci kvůli nepřijatelným izraelským podmínkám. Izrael už na úhradu platů zaměstnanců Hamasu povolil dvě splátky katarských peněz.

Ve čtvrtek předseda vlády Benjamin Netanjahu a bezpečnostní kabinet schválili převod poslední částky 15 milionů dolarů Kataru, přičemž předtím v úterý Netanjahu tuto platbu, po postřelení vojáka IDF teroristou z Gazy, pozastavil.

Hamas však „v reakci na okupační politiku“ odmítl peníze přijmout.

„Napětí na straně Hamasu bylo velmi velké … a izraelská vláda byla také pod velkým tlakem ze strany opozice,“ řekl Emadi AFP v Gaze.

Emadi uvedl, že jeho země i nadále poskytne zbývající částku 60 milionů dolarů, jak se zavázala, ale bude to především prostřednictvím programů OSN.

Velvyslanec v Kataru už v pátek uvedl, že jeho země bude směřovat miliony dolarů do humanitárních projektů „v plné koordinaci s Organizací spojených národů“ a dodal, že první balíček ve výši 20 milionů dolarů bude s OSN podepsán v pondělí.

„Oběma stranám se teď ulevilo, velmi ulevilo a je to mnohem lepší“, řekl Emadi v sobotu AFP.

Podle agentury AFP začalo včera (v sobotu) v pásmu Gazy přijímat nové katarské platby po 100 dolarech 94 tisíc rodin.

Polovina těchto prostředků byla rozdělena v sobotu a v neděli, uvedli představitelé.

27.01.2019 08:27 Daniel Žingor244Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova