Praha Jeruzalém

Německá kancléřka řekla izraelské televizi, že Německo pracuje na tom, aby zajistilo, že íránské síly nebudou „příliš blízko Golanským výšinám“.

Autor: Elad Benari, 28.1.2019 4:12

Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli uvedla, že íránská politika v Sýrii představuje pro Izrael hrozbu a že Německo pracuje na tom, aby zajistilo, že íránské síly nebudou „příliš blízko Golanským výšinám“.

Svá vyjádření uvedla v rozhovoru pro Kan 11 News.

„Věřím, že je důležité a rozumné, aby Izrael zastupoval své bezpečnostní zájmy, a situace v Sýrii samozřejmě Izrael velmi ohrožuje,“ uvedla Merkelová.

Merkelová dodala, že o otázce íránských sil v blízkosti Golanských výšin, které dělají Izraeli zjevně starosti, mluvila s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Její komentáře přicházejí po izraelských vzdušných útocích na íránské cíle v Damašku před týdnem, které se odehrály v důsledku odpálení rakety země-země íránskými jednotkami Quds na Golanské výšiny.

V minulosti Izrael své letecké údery v Sýrii veřejně nekomentoval, premiér Benjamin Netanjahu ale prolomil dlouhodobou politiku své země, když přiznal, že israelské letectvo napadlo íránská zbrojní depa na mezinárodním letišti v Damašku.

Po izraelském leteckém útoku minulý týden Netanjahu varoval Írán a Sýrii, že Izrael nebude tolerovat jejich „agresivní činy“, ani nepřijme pokračující vojenskou přítomnost Íránu na syrské půdě.

Rusko a Izrael v minulosti koordinovali izraelské letecké údery v Sýrii, vztahy se ale ochladily po sestřelení ruského průzkumného letadla nad Sýrií v září 2018.

Ruští představitelé obvinili ze sestřelení letadla Izrael a později odmítli přijmout platnost izraelského vyšetřování incidentu.

V posledních týdnech došlo k náznakům, že izraelsko-ruská koordinace pokračuje. V lednu, po šokujícím oznámení Washingtonu, že stahuje své síly ze Sýrie, obnovil Netanjahu rozhovory s Putinem.

28.01.2019 05:35 Daniel Žingor221Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova