Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – Brazilský prezident Jair Bolsonaro poděkoval izraelským záchranářům, kteří hledali přeživší při zhroucení přehrady a prohlásil, že jejich poslání je po téměř týdnu ukončeno.

Autor: Zalman Ahnsaf, čtvrtek 31. ledna 2019 14:20

Delegace sestávající ze 130 osob vojenských, pátracích a záchranných týmů, přistála v neděli v Brazílii a snažila se nalézt přeživší důlní katastrofy v Brumadinho, venkovské oblasti Minas Gerais. Zatím bylo potvrzeno 99 mrtvých a nejméně 250 nezvěstných.

„Odvážní izraelští vojáci, vyslaní předsedou vlády Netanjahuem, dnes svou misi v Brazílii ukončili,“ tweetoval Bolsonaro v portugalštině.

„Děkuji Vám, jménem brazilského lidu, za vaše služby.“

Major Tamir Hazan, důstojník v praporu Ram z pátrací a záchranné brigády IDF v Brazílii, sdělil pro Jerusalem Post své zkušenosti:

Teprve až po jejich příchodu v pondělí mohli Izraelci vidět „rozsah tragédie a to, co se od nás očekávalo.“

„To nebyla klasická operace hledání a záchrany, nebylo to něco, na co jsme cvičili. Standardně trénujeme zhroucení stavby, případně další věci, ale tento druh práce – vytahování lidí z bahna – jsme ještě nedělali.

„Museli jsme přijít na to, jak se bahno chová, lidé mohli být odplaveni úplně jinam nebo byli okamžitě pohřbeni,“ řekl. „Našli jsme těla, která stále držela telefony u uší, což ukazuje, jak rychle se to stalo a jak se nikdo neměl čas připravit.“

Byly tam překážky, které ani nejodhodlanější a nejschopnější záchranáři nemohli překonat:

„Práce je sama o sobě tvrdá – není žádná technika, která by vám mohla říct, jestli tam je nějaké tělo – v otevřeném prostoru můžeme nalézt někoho, kdo dýchá nebo se pohybuje, nebo to zjitit prostřednictvím jeho tělesné teploty,“ řekl. „Ale pod bahnem není nic, co bychom mohli udělat – jsou tam těla pohřbená jeden, dva nebo tři metry pod bahnem.“

Hazan odmítl zprávy médií, že IDF nebyla pro tento úkol řádně vybavena.

„Na světě není vybavení, které bychom do práce v tomto terénu mohli přinést,“ řekl. „Není možné najít tělo pod metry bahna.“

Namísto toho řekl, že používali dvě hlavní techniky: analýzu leteckých snímků zóny katastrofy a nasazení pátracích a záchranných psů.

„Očima tady nevidíte nic, takže si musíte říct, kde byla restaurace – otevřete Google Map a řeknete, je to tady, tady bychom měli kopat,“ řekl.

Tým IDF přijel s vyspělou technikou schopnou lokalizovat signály z buněk, včetně sonaru a dronů, aby byl zrekonstruován letecký obraz. Pokud jde o kopání, Hazan chválil vojenské inženýrské a výkopové vybavení, které „za minutu dokáže to, co může udělat tým 10 lidí hodinu“.

01.02.2019 04:39 Daniel Žingor396Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova