Praha Jeruzalém

Ministři a parlamentní koalice se připojují k volání, aby židovská populace v Judeji a Samaří odpovídala arabskému obyvatelstvu.

Autor: David Rosenberg, 5.2.2019 9:22

Nový návrh, který vyzývá k masivnímu rozvoji izraelských komunit v Judeji a Samaří a rychlému rozšíření židovské populace, získal podporu desítek izraelských ministrů a zákonodárců.

Návrh nazvaný „Shamirův plán“ po premiérovi Yitzhakovi Shamirovi byl sestaven hnutím Nahalah a požaduje rozsáhlý vládní program na zvýšení židovské populace v Judeji a Samaří z přibližně 450 000 obyvatel na dva miliony oznámil v úterý Izrael Hayom.

Předseda vlády Shamir, který sloužil jako premiér od roku 1983 do roku 1984 a znovu od roku 1986 do roku 1992, byl silným podporovatelem osadnického hnutí a stanovil cíl zvýšit židovskou populaci Judeje a Samaří na milion. V roce 1992 Shamir řekl, že doufá, že do roku 2002 to bude půl milionu.

Hnutí Nahalah, které v posledních týdnech pořádalo pravidelné demonstrace mimo bydliště předsedy vlády, vyzval premiéra Netanjahua, aby se zavázal k politice rozšiřování sídel v Judeji a Samaří – dokonce i mimo velké osady – jako základ toho s čím by příští vláda měla vyhrát volby.

Od té doby se organizaci podařilo získat podporu několika desítek zákonodárců a ministrů, kteří Nabalahu podepsali slib a zavázali se, že se postaví proti dvoustátnímu řešení a vrátí zpátky do hry osídlování celé Judeje a Samaří bez omezování a restrikcí.

Závazek také stanovuje konkrétní cíl pro osídlovací činnost a vyzývá k rozšíření izraelského obyvatelstva v Judeji a Samaří na dva miliony, což je více než čtyřnásobný nárůst současné izraelské populace zde.

Mezi signatáři patří předseda Knessetu Yuli Edelstein (Likud), ministři Yisrael Katz (Likud), Yariv Levin (Likud), Zeev Elkin (Likud), Gilad Erdan (Likud), Naftali Bennett (New Right), Ayelet Shaked Miri Regev (Likud), Tzachi Hanegbi (Likud), Ayoub Kara (Likud), Yoav Galant (Likud), Gila Gamliel (Likud) a Ofir Akunis (Likud).

Kromě toho také tento slib podepsaly desítky poslanců Knessetu a kandidátů primárek Likudu (ty se konaly v úterý), stejně jako kandidátů do Knessetu Židovského domova a Nové pravice.

Pokud by byl plán uveden v život, srovnala by se parita židovského obyvatelstva Judeje a Samaří s arabskou populací v této oblasti (ačkoli odhady počtu Arabů žijících v Judeji a Samaří se velmi liší).

Zatímco oficiální statistika Palestinské samosprávy uvádí číslo zhruba tři miliony, téměř 800 000 z nich žije buď v zahraničí, nebo je považováno za obyvatele Izraele kvůli jejich bydlišti v Jeruzalémě.

Někteří, včetně bývalého izraelského velvyslance Yorama Ettingera, odhadují počet Arabů v Judeji a Samaří asi na 1,75 milionu, zatímco jiní odhadují zhruba 2,5 milionu.

05.02.2019 12:26 Daniel Žingor298Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News