Praha Jeruzalém

Nové satelitní snímky odhalily, že tři ze čtyř nových raketových systémů S-300 dodaných Ruskem byly úspěšně nasazeny na syrské vojenské základně.

Autor: Benjamin Kerstein, The Algemeiner, 6. února 2019

Podle izraelského serveru Walla společnost ImageSat International zveřejnila v úterý obrázek, na kterém jsou vidět tři odpalovací zařízení umístěné na základně Masyaf.

Hodnocení ISI znělo: „Vzhledem k současnému regionálnímu napětí a zjištěnému umístění odpalovacích zařízení je možné, že uvedená aktivita ukazuje na zvýšení pohotovostního stavu a ostražitosti.“

ISI však dodává, že jeden z odpalovačů byl pokryt kamuflážní sítí, která je neobvyklá a vyvolává „otazníky týkající se úrovně provozu celé baterie a konkrétně právě tohoto přikrytého spouštěče“.

ISI také uvedla, že podle jejich hodnocení nebyly spouštěče dosud funkční.

Systémy S-300 byly dodány a v Sýrii nasazeny v říjnu 2018 Ruskem – spojencem syrského diktátora Bashara al-Assada, jehož režim bojuje v osmileté válce proti povstaleckým skupinám.

Dodávka Moskvy přišla poté, co bylo v srpnu z pobřeží Latakie syrskou armádou, náhodně sestřeleno ruské špionážní letadlo. Syrská protiletadlová obrana reagovala na předchozí izraelskou leteckou operaci.

06.02.2019 03:41 Daniel Žingor203Zdroj: World Israel News

Klíčová slova