Praha Jeruzalém

Velvyslanec Ruska v Libanonu říká, že se USA v oblasti pokoušejí „zasévat sváry“ a varuje, že by jejich politika mohla vyvolat konflikt mezi Izraelem a Libanonem.

Autor: Ben Ariel, 10.2.2019 6:37

Velvyslanec Ruska v Libanonu v sobotu varoval, že americká politika v regionu může vyvolat nový konflikt mezi Izraelem a Libanonem.

V rozhovoru s ruskou zpravodajskou agenturou Sputnik velvyslanec Alexander Zasypkin uvedl, že aktivity Spojených států v tomto regionu směřují k zasévání svárů.

„Co se týče konfliktu mezi Izraelem a Libanonem, nelze s jistotou předvídat nic, protože region je na rozcestí. Lidé požadují řešení existujících krizí, návrat k mírovému životu a rozvoj vzájemné spolupráce. Ta špatná možnost vývoje je podněcování nových konfliktů Američany, které by mohly zasáhnout mnoho zemí etnicky i nábožensky,“ řekl diplomat.

Zasypkin uvedl, že Spojené státy namísto toho, aby se snažily jednat s napětím v regionu spolu s Ruskem a jinými zeměmi, zahájily kampaň proti Íránu a Hizballáhu, což situaci v regionu ještě více rozkolísalo.

Velvyslanec dodal, že hnutí Hizballáh hrálo důležitou roli při potlačování teroristů v Sýrii na straně syrské vlády a jejích spojenců.

„Když se události v Sýrii daly do pohybu, Hizballáh stál za svou zákonnou vládou a boj s teroristy v této oblasti považoval za svou povinnost. Hizballáh se na vojenských operacích, vedle Ruska a Íránu, podílel na přímou žádost Sýrie. A tento spolek převzal zodpovědnost za to, co se v Sýrii dělo i v regionu jako celku a výrazně přispěli k porážce teroristů,“ uvedl Sputnik.

Zasypkin označil Hezbollah za mocnou politickou stranu, která se aktivně podílí na práci libanonského parlamentu a vlády v podpoře stability, bezpečnosti, míru mezi náboženstvími a národního dialogu.

„Po zformování nové vlády generální tajemník strany Hassan Nasrallah vyzval politické síly, aby se zdržely bojů mezi sebou a aby čelily masivním výzvám, před kterými jejich země stojí,“ prohlásil.

Hizballáh aktivně pomohl vojákům syrského prezidenta Bašara Al-Assada ve válce proti povstalcům, kteří se ho snažili zlikvidovat.

Nasrallah slíbil, že jeho skupina bude kdekoli ji Sýrie bude potřebovat a také, že je ochoten bojovat v Sýrii osobně.

Írán, který je hlavním sponzorem Hizballáhu a také pomáhá Assadovi, popřel svoji přítomnost v Sýrii, a také popřel, že by poslal Hizballáh, aby zde bojoval.

Hizballáh je na černé listině teroristických organizací západu a dokonce i některých arabských zemí, přesto ale v Libanonu má silné politické zastoupení.

Minulý týden byla v Libanonu vytvořena nová vláda, ve které je Hezbollah významně zastoupen a získal větší počet ministerstev.

10.02.2019 21:19 Daniel Žingor240Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova