Praha Jeruzalém

Mateusz Morawiecki údajně, po Netanjahuových vyjádřeních ohledně Zákona o holocaustu, zvažuje zrušení účasti na konferenci v Izraeli.

Autor: Elad Benari, 15.2.2019 00:08

Ve čtvrtek večer Kan 11 News informovaly, že v návaznosti na vyjádření předsedy vlády Benjamina Netanjahua směrem k polskému Zákonu o holokaustu, polský předseda vlády Mateusz Morawiecki „vážně zvažuje“ zrušení účasti na vyšehradské konferenci, která se má konat příští týden v Izraeli.

Visegrádská skupina se skládá z Polska, České republiky, Maďarska a Slovenska. Příští týden by se tato skupina měla poprvé sejít v Izraeli.

Dříve během své státní návštěvy ve Varšavě Netanjahu veřejně kritizoval polský Zákon o holocaustu.

„Poláci s nacisty spolupracovali,“ řekl Netanjahu ve čtvrtek ve Varšavě. „Vidíte, říkám to. Je to fakt. A neznám jediného člověka, který byl kvůli tomu obžalován.“

Netanjahu dodal, že otázka polského cenzurního Zákona o holocaustu byla vznesena na setkání s Morawieckim.

V reakci na to Morawieckého úřad vydal prohlášení, kde nazval Netanjahuovy vyjádření „překvapujícími“.

Morawiecki také ve čtvrtek večer na Twitteru napsal, že během nacistické okupace neexistoval „žádný polský režim“ a zdůraznil, že pod německou vládou trpěli Židé i Poláci.

Zákon o holocaustu, který byl schválen v lednu roku 2018, výraz „polský tábor smrti“ trestá až třemi lety vězení.

Zákony vyvolal ostré protesty ze strany Izraele a kritiku Spojených států a jiných zemí.

Polsko následně změnilo tento právní předpis a odstranilo pokuty a hrozbu vězení až na tři roky pro obviněné z připisování nacistických zločinů polskému národu nebo státu.

15.02.2019 05:18 Daniel Žingor186Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova