Praha Jeruzalém

Írán odmítá vyjádření amerického viceprezidenta, který Islámskou republiku obvinil z antisemitismu podobného tomu nacistickému.

Autor: Elad Benari, 17.2.2019 6:11

V sobotu Írán odmítl vyjádření amerického viceprezidenta Mika Penceho, který Islámskou republiku obvinil z antisemitismu podobného tomu nacistickému, informovala Reuters.

Pence, který navštívil koncentrační tábor v Osvětimi, v pátek řekl: „Režim v Teheránu vypouští své vražedné hrozby se stejnou hanebnou antisemitskou nenávistí, která živila nacisty v Evropě.“

Dodal, že ho návštěva Osvětimi přiměla znovu přemýšlet ohledně „posílení jednání svobodného světa vůči tak odporné nenávisti a postoji vůči autoritářským hrozbám naší doby“.

V sobotu íránští představitelé trvali na tom, že Írán respektuje judaismus, ale odmítá Izrael, který se, jak tvrdí, chová jako „stroj na zabíjení Palestinců“.

„Íránská historie a kultura jasně potvrzují koexistenci a respekt vůči monoteistickým náboženstvím, zejména k judaismu. To je spolehlivě zdokumentováno historickými záznamy různých národů,“ řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahram Qasemi.

„Zásadou, která je základem naší zahraniční politiky, je agresivní a okupační povaha sionistického režimu (Izraele) …, což je stroj na zabíjení palestinského lidu,“ dodal Qasemi.

Íránský ministr zahraničních věcí Mohammad Javad Zarif mezitím označil Penceho obvinění za „směšná“.

„Irán vždy podporoval Židy, jsme proti sionistům, holocaust byl katastrofou,“ řekl Zarif německému Der Spiegel Online.

V době islámské revoluce v roce 1979 žilo v Íránu mezi 80 000 a 100 000 Židů. Dnes se tamnější zbývající židovská komunita odhaduje na méně než 10 000.

Před několika lety daroval íránský prezident Hassan Rouhani 170 000 dolarů jediné židovské nemocnici v zemi.

Íránští představitelé ovšem už v minulosti popřeli holocaust, včetně bývalého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který předtím, než opustil prezidentský úřad, řekl, že to, na co je nejvíc pyšný, je jeho popření holocaustu.

Rouhani v rozhovoru pro CNN krátce po svém zvolení uvedl, že nacisté během holokaustu spáchali „odsouzeníhodný“ zločin proti židovskému lidu.

Írán následně prohlásil, že média v rozporu s prohlášeními Rouhaniho ve svém překladu přidala slova „holocaust“ a „odsouzeníhodný“.

17.02.2019 09:29 Daniel Žingor180Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova