Praha Jeruzalém

Polský premiér říká, že se kvůli zhoršující se diplomatické krizi, jeho země tento týden nezúčastní summitu V4 v Izraeli.

Autor: David Rosenberg, 18.2.2019 13:06

Protože se diplomatické napětí mezi Izraelem a Polskem nadále zhoršuje, Polsko odstoupilo z účasti na summitu Visegrádské skupiny (V4) v Jeruzalémě.

V pondělí polský premiér Mateusz Morawiecki na protest vůči vyjádřením izraelského nově jmenovaného ministra zahraničí o antisemitismu v Polsku uvedl, že jeho země nevyšle delegaci na summit V4 v Jeruzalémě.

„Slova izraelského ministra zahraničí jsou rasistická a nepřijatelná,“ řekl v pondělí Morawiecki. „Je jasné, že náš ministr zahraničí Czaputowicz na summit neodjede.“

Předseda vlády Morawiecki byl původně toto úterý odhodlán navštívit summit V4, účast na něm ale zrušil, když přes víkend proběhla s Izraelem řada diplomatických střetů ohledně Zákona o cenzuře holocaustu. V neděli Polsko oznámilo, že vyšle ministra zahraničí namísto Morawieckého.

Problém začal minulý čtvrtek poté, co izraelský premiér Benjamin Netanjahu na Varšavské konferenci kritizoval kontroverzní polský Zákon o cenzuře holocaustu.

Zákon, byl schválený v loňském roce a zakazuje používání pojmu „polské tábory smrti“ a brání diskusi o spolupráci Poláků s nacistickými okupačními silami v Polsku během Druhé světové války. Jeho porušení může být trestáno až třemi lety vězení. Zákon byl předmětem mezinárodní kritiky a jeho kritici uváděli, že se pokouší přepisovat historii.

Netanjahu minulý týden zákonu veřejně oponoval, když poznamenal, že někteří Poláci spolupracovali s německými okupačními silami.

„Poláci spolupracovali s nacisty,“ řekl Netanyahu ve čtvrtek ve Varšavě. „Vidíte, říkám to. Je to fakt. A nevím jediného člověka, který by kvůli tomu byl žalován.“

Poté, co Polsko na vyjádření Netanjahua reagovalo tím, že snížilo svou účast na summitu V4, se k antisemitismu v Polsku vyjádřil nově jmenovaný ministr zahraničí Yisrael Katz (Likud) a citoval bývalého izraelského premiéra Jicchaka Šamíra.

„Poláci sají antisemitismus s mateřským mlékem,“ řekl Katz, když citoval Šamíra.

Na toto rychle reagoval polský velvyslanec v Izraeli, který Katze obvinil z rasismu.

„Je neuvěřitelné vidět, jak rasisticky a hanebně se vyjadřuje nově jmenovaný ministr zahraničí,“ řekl velvyslanec Marek Magierowski.

19.02.2019 02:58 Daniel Žingor124Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova