Praha Jeruzalém

Vrcholný íránský představidel říká, že jeho země bude dál pokračovat ve spolupráci se Sýrií proti „sionistickému režimu Izraele“.

Autor: Elad Benari, 24.2.2019 4:06

Vysoký iránský představitel v sobotu zdůraznil, že jeho země bude dál pokračovat ve spolupráci se Sýrií proti „sionistickému režimu Izraele“.

Ali Shamkhani, tajemník Nejvyšší rady pro národní bezpečnost Íránu, řekl tiskové agentuře Tasnim, že Írán je v Sýrii na žádost vlády Damašku.

Shamkhani tvrdil, že Írán poskytuje Sýrii „poradní pomoc“ v boji proti terorismu na žádost damašské vlády a za účelem podpory jejich země a jejího lidu.

„Dosáhli jsme více než 90% našich cílů. Takže izraelské represivní údery (v Sýrii) neměly žádný strategický dopad a odpor prosadil, co bylo jeho záměrem,“ prohlásil.

„Izrael jednoznačně podniká kroky k tomu, aby sloužil zájmům teroristů a bojoval proti sýrské vládě a její armádě,“ řekl Shamkhani a dodal, že Izrael „překročil červenou čáru“ tím, že řadou úderů v Sýrii zaútočil na vybavení a síly Íránu a frontu odporu.

„Proto jsme rozhodně zareagovali na (izraelský) útok na T-4 (letecká základna v Sýrii) a zasadili jim (sionistům) těžkou ránu. Udělali jsme opatření, abychom ochránili naši červenou linii v oblasti lidských ztrát způsobených jakýmkoli činem agrese a invaze,“ dodal.

Izrael provedl stovky leteckých úderů na cíle související s přítomností Íránu v Sýrii. Předseda vlády Benjamin Netanjahu nedávno prolomil dlouhodobou politiku své země veřejně nepřiznávat odpovědnost za útoky v Sýrii, a řekl, že israelské letectvo íránské cíle v Sýrii napadlo.

Zatímco íránští vůdci popírají, že Islámská republika udržuje v Sýrii svou vojenskou přítomnost, je Írán klíčovým podporovatelem Assadova režimu v Sýrii, protože mu poskuje jak finanční pomoc, tak i vojenské poradce proti řadě opozičných sil od počátku syrské občanské války v roce 2011.

Na začátku syrské občanské války bylo oznámeno, že tehdejší íránský prezident Mahmúd Ahmadínedžád osobně schválil vyslání důstojníků íránských Revolučních gard do Sýrie, aby tam bojovali spolu s Assadovými vojsky.

Ali Akbar Velayati, vrchní poradce íránského nejvyššího vůdce Ayatolláha Aliho Chameneího, v létě jasně uvedl, že Írán odvolá své „vojenské poradce“ ze Sýrie a Iráku pouze tehdy, kdyby to chtěly jejich vlády.

24.02.2019 05:36 Daniel Žingor141Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova