Praha Jeruzalém

Americký představitel uvádí, že se v pondělí uzavře americký konzulát v Jeruzalémě, který sloužil palestinským Arabům, a spojí s velvyslanectvím USA.

Autor: Ben Ariel, 3.3.2019 3:26

Očekává se, že Spojené státy v pondělí downgradují své zastoupení pro palestinské Araby a spojí Jeruzalémský konzulát s velvyslanectvím v Izraeli, řekl americký představitel v sobotu.

Státní tajemník Mike Pompeo v říjnu oznámil, že Spojené státy zavřou konzulát ve východním Jeruzalémě a začlenit ho pod americké velvyslanectví na Agron Street.

Zatímco tento konzulát – de facto americká mise pro Palestinskou samosprávu, primárně sloužil Jeruzalémským Arabům a obyvatelům PA, Pompeo zdůraznil, že uzavření nepředstavuje změnu americké politiky vůči konečnému statusu včetně hranic Jeruzaléma.

Vysvětlil, že fúzí bylo zamýšleno zlepšit „efektivitu a účinnost“.

Vedoucí představitelé PA však toto rozhodnutí viděli jako další krok proti nim ze strany administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa, s nímž byli, po jeho rozhodnutí z roku 2017 uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele, kontaktováni.

Termín pro sloučení konsulátu s velvyslanectvím nebyl oznámen, ale představitel ministerstva zahraničí AFP pod podmínkou anonymity řekl, že se „očekává, že se uskuteční 4. března.“

Představitel ministerstva zahraničí nemohl potvrdit zprávu, že by se, v rámci přesunu velvyslanectví do Jeruzaléma, ke kterému došlo v květnu, měl generální konzulát v Jeruzalémě nakonec stát domovem velvyslance USA.

PA je pobouřena od doby, kdy Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a od té doby, co to v prosinci roku 2017 oznámil, s ním bojují.

V důsledku toho předseda PA Mahmúd Abbás odmítl americký mírový plán formulovaný vládou D. Trumpa, který bude prezentován po volbách v Izraeli 9. dubna, dokonce ještě než byl zveřejněn.

03.03.2019 05:53 Daniel Žingor178Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova