Praha Jeruzalém

Tři arabské národy se postavily proti klauzuli požadující ukončení „normalizace“ s Izraelem, která byla tento měsíc navržena na Arabské meziparlamentní unii.

Od: The Tower, 13. března 2019

Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie a Egypt 4. března odmítli doložku v prohlášení Arabské meziparlamentní unie (APU), která vyzývala k ukončení normalizace s Izraelem, což ukazuje na narůstající rozdíly mezi arabskými vládami a jednotlivými poslanci v jejich přístupu k židovskému státu.

Mluvčí Kuvajtského národního shromáždění, Marzouq Al-Ghanim, vyzval skupinu, aby do svého závěrečného prohlášení na 29. konferenci APU, která odstartovala 2. března v jordánském hlavním městě Ammánu, zahrnula doložku, která odmítá normalizaci mezi Izraelem a arabským světem.

Al-Ghanim se vyjádřil, že spojení s Izraelem by mělo být „politickým tabu“ a zdůraznil, že arabské státy musí na podporu Palestinců jednotně stát proti „našemu nepříteli (Izraeli)“.

Jeho požadavek však odmítl mluvčí Rady Saúdské Shury Abdullah Al-Sheikh, který poznamenal, že „výzva k zastavení normalizace s Izraelem je aktivitou politiků nikoli poslanců,“ a zdůraznil, že toto doporučení by mělo být z prohlášení vypuštěno. Al-Sheika podpořili zástupci Spojených arabských emirátů a Egypta, kteří APU vyzvali, aby tuto doložku do svého závěrečného prohlášení nezahrnula.

V posledních měsících několik arabských států utužilo své vazby na židovský stát – Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Omán.

V říjnu navštívil izraelský ministr kultury a sportu Miri Regev, jako součást mezinárodního Grand Slamu v judu, Abu Dhabi. Šlo o historickou návštěvu Spojených arabských emirátů, kde se v rámci ceremoniálu, kdy izraelský tým poprvé získal zlato, hrála izraelská národní hymna Hatikvah. Ministr také navštívil velkou mešitu Šejka Zayeda v Abú Dhabí, kde v hebrejštině podepsal návštěvní knihu.

V říjnu izraelský premiér Benjamin Netanjahu uskutečnil průlomovou návštěvu Ománu, kde se setkal se sultánem Sayyidem Qaboosem bin Saidem al Saidem. Omán později vyzval arabský svět, aby uznal právo Izraele na existenci a pozval izraelského ministra dopravy Yisraele Katze na nadcházející Světový kongres Mezinárodní unie silniční dopravy v Ománu, aby tam projednal plány na železnici spojující Izrael s Perským zálivem.

V květnu Bahrajn oficiálně podpořil právo Izraele bránit se proti íránské agresi. V březnu řekl saudský princ Mohammed bin Salman v rozhovoru pro Atlantik, že: „Věří, že Palestinci a Izraelci mají právo mít vlastní zemi.“

Generální ředitel a prezident Projektu Izrael Joshua S. Block v listopadu pro The Wall Street Journal napsal, že má Izrael s ohledem na společné bezpečnostní zájmy a měnící se dynamiku v regionu, bezprecedentní spolupráci s arabským muslimským světem. Blok dospěl k závěru, že: „Sbližování Izraele a arabského světa změní region k lepšímu.“

14.03.2019 06:23 Daniel Žingor473Zdroj: World Israel News

Klíčová slova