Praha Jeruzalém

Americký prezident říká, že v Sýrii ponechá 400 vojáků, včetně 200 v blízkosti hranic s Izraelem, ale že jeho strategie se nemění.

Autor: Elad Benari, 21.3.1919 2:09

Americký prezident Donald Trump ve středu zpochybnil tvrzení, že změnil svou strategii v Sýrii tím, že tam ponechává na určitou dobu americké vojáky, přestože dříve oznámil, že budou všechny americké jednotky staženy.

„Ne, ne. Necháváme tam 200 lidí a 200 na jiném místě blíže Izraeli,“ řekl novinářům na Bílém domě jižního trávníku, když se ho zeptali, jestli obrátil kurz, informovala CNN.

Jeden kontingent vojáků bude rozmístěn v severovýchodní Sýrii, kde budou součástí mnohonárodních sil, jejichž úkolem bude pomáhat předcházet obnově ISIS a střetům mezi tureckými silami a americkými kurdskými spojenci.

Zbytek bude na základně At Tanf v blízkosti sýrsko jordánské hranice, což má USA umožnit sledovat a zaměřovat zbytky ISIS, které operují na západ od řeky Eufrat. Přítomnost USA zde odmítá Írán a jeho zástupci, kteří by rádi obsadili strategickou dálnici spojující Sýrii a Irák, a která se nachází v blízkosti základny. Tuto přítomnost USA nadšeně vítá Izrael, který stál o její udržení na místě.

Aby prokázal úspěch proti ISIS, vytáhl Trump list papíru zobrazující dvě mapy teritoriální pozice teroristické skupiny v Iráku a Sýrii, mapy, které jak řekl: „vyšly právě před 20 minutami“.

„Volební noc v roce 2016: všechno červené je ISIS,“ řekl Trump a ukázal na červenou na mapě.

„Teď tady dole není červená,“ řekl a dodal: „Vlastně je to jen malý bod, který bude dnes večer pryč.“

Trump v prosinci nečekaně oznámil, že nařizuje Pentagonu, aby do 30 dnů stáhl ze Sýrie všechny americké vojáky.

V návaznosti na tento rozkaz stáhnout se ze Sýrie během jednoho měsíce se Trump setkal se senátorem Jižní Karolíny Lindseyem Grahamem a souhlasil s tím, že toto stažení rozloží do čtyř měsíců.

Jeho středeční vyjádření následují zprávu z tohoto týdne, v níž se uvádí, že USA připravují nové plány, které by vedly k tomu, že v Sýrii zůstane až 1 000 amerických vojáků, nebo zhruba polovina ozbrojených sil nasazených v Sýrii před prosincem 2018.

Náčelní generálního štábu generál Joseph Dunford tuto zprávu Wall Street Journal vyvrátil a nazval ji „věcně nesprávnou“.

21.03.2019 03:58 Daniel Žingor116Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova