Praha Jeruzalém

Trump pro FOX Business uvádí, že o izraelské suverenitě na Golanských výšinách přemýšlel už „dlouhou dobu“.

Autor: Elad Benari, 22.3.1919 1:00

Americký prezident Donald Trump řekl ve čtvrtek pro FOX Business Maria Bartiromora, že přemýšlel o izraelské suverenitě na Golanských výšinách už „dlouhou dobu“.

„Pro každého prezidenta to bylo velmi těžké rozhodnutí. Žádný prezident to neudělal. Je to velmi podobné přesunu velvyslanectví do Jeruzaléma,“ řekl Trump v rozhovoru, který se bude v celém rozsahu vysílat v pátek.

„Všichni mluvili o Jeruzalému a přesunu velvyslanectví do Jeruzaléma. Všichni vedli kampaň a nikdy to neudělali a já chápu proč. Také jsem o něm vedl kampaň, a když jsem byl zvolen, byl jsem zaplaven telefonáty z celého světa – většinou od vůdců – a ti říkali: nedělejte to, nedělejte to. Já jsem to udělal a je to a je to hotové,“ pokračoval Trump.

„Golanské výšiny jsou totéž. Po celá léta, jiní prezidenti vedli kampaň a říkali, že to udělají. Je to o suverenitě, je to o bezpečnosti a je to o bezpečnosti tohoto regionu,“ zdůraznil.

Na otázku, zda má tento jeho tah něco společného se znovuzvolením premiéra Benjamina Netanjahua, Trump odpověděl: „O tom nevím. Nemám ponětí. Slyšel jsem, že si vede dobře. Ale podle mých představ, ta druhá strana, která jde proti němu, ať už je to kdokoli, bude z toho, co jsem právě udělal, mít prospěch zrovna tak.“

„Všichni prezidenti říkali„ udělejme to “. Já jsem ten, kdo to udělal.“

Ve čtvrtek ve tweetu Trump napsal: „Po 52 letech je na čase, aby Spojené státy plně uznaly izraelskou suverenitu nad Golanskými výšinami, které mají pro stát Izrael a stabilitu v regionu zásadní strategický a bezpečnostní význam!“

Na společné tiskové konferenci s americkým ministrem zahraničí Mikeem Pompeem po tomto oznámení premiér Benjamin Netanjahu nazval Trumpovo vyjádření „Purimským zázrakem“.

22.03.2019 07:00 Daniel Žingor250Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova