Praha Jeruzalém

Velvyslanec Danny Danon řekl Radě bezpečnosti OSN: Pokud bude teror pokračovat, bude vedení Hamasu pohřbeno v tunelech Gazy.

Autor: Nitsan Keidar, 27.3.2019 2:02

V úterý se sešla Rada bezpečnosti OSN, aby projednala eskalaci v Gaze. Během diskuse vyzval izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon členy rady, aby Hamas bez prodlení odsoudili a uznali za teroristickou organizaci.

Danon ve svém projevu na Radě bezpečnosti řekl: „Nepřijmeme realitu, v níž se naše děti stanou cíli Hamásu.“

„Nemylte se: Pokud bude teror z Gazy pokračovat, vedení Hamasu pocítí sílu IDF a bude pohřbeno v tunelech Gazy,“ pokračoval. „Mezinárodní společenství musí jednoznačně odsoudit Hamas a uznat ho za teroristickou organizaci.“

Vyslanec OSN pro Blízký východ Nickolay Mladenov v rozpravě varoval před katastrofálními důsledky eskalace násilí v Gaze, uvedla AFP.

V návaznosti na zprávy, že Hamas souhlasil s příměřím, Mladenov Radě bezpečnosti řekl, že se do regionu vrátil „křehký klid“, ale že situace zůstává „extrémně napjatá“.

„Obávám se, že můžeme v Gaze opět čelit další velmi nebezpečné eskalaci násilí s potenciálně katastrofickými následky,“ řekl vyslanec.

„Poslední dva dny ukázaly, jak rychle jsme se dostali na pokraj války,“ dodal.

Mladenov vyzval radu, aby odsoudila „nepřetržité a necílené odpalování raket Hamásu směrem k Izraeli“ a také vyzval všechny strany, aby projevily zdrženlivost.

Navzdory zprávám o dohodě o příměří z pondělního večera, pokračovaly teroristické útoky v pásmu Gazy i v úterý.

Při jednom incidentu zápalná bomba vypuštěná z Gazy v odpoledních hodinách přistála na poli v oblasti Eshkol a způsobila požár, který zničil oblast v okolí dopadu.

V úterý večer opět zazněly sirény v regionu Eshkol v jižním Izraeli. Raketa explodovala v otevřeném prostoru poblíž jedné z místních komunit.

Později ve večerních hodinách, IDF válečná letadla zaútočila na řadu teroristických cílů v jižním pásmu Gazy, včetně vojenských budov a místa výroby zbraní patřící k teroristické organizaci Hamas v Khan Yunis.

27.03.2019 05:34 Daniel Žingor233Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova