Praha Jeruzalém

Evropská unie odmítá uznání izraelské suverenity nad Golanskými výšinami a říká, že nebude následovat USA a měnit svou politiku vůči Golanům.

Autor: David Rosenberg, 27.3.1919 13:44

Evropská unie neuzná izraelskou suverenitu nad Golanskými výšinami navzdory rozhodnutí USA změnit svou politiku vůči tomuto strategickému místu, uvedla ve středu šéfka Evropské unie pro zahraniční věci Federica Mogherini.

„Postoj Evropské unie, pokud jde o postavení Golanských výšin, se nezměnil,“ prohlásil úřad Mogheriniové ve středu odpoledne.

Kancelář EU pro zahraniční věci citovala dvě rezoluce Rady bezpečnosti OSN týkající se Šestidenní války a izraelské anexe Golan v roce 1981.

„V souladu s mezinárodním právem a rezolucemi Rady bezpečnosti OSN 242 a 497 Evropská unie neuznává izraelskou suverenitu nad okupovanými Golanskými výšinami.“

Rezoluce Rady bezpečnosti Organizace spojených národů 242, přijatá měsíc po Šestidenní válce v roce 1967, vyzývá k nespecifikovanému „Stažení izraelských ozbrojených sil z území obsazených v nedávném konfliktu“.

Izrael poukázal na odmítnutí návrhů Rady bezpečnosti OSN, které požadují stažení „ze všech území“ nebo „z těchto území“, a přijal verzi, která neuvádí rozsah odstoupení od smlouvy jako důkaz, že usnesení vyžaduje předání všech území obsazených v roce 1967.

Druhé usnesení citované EU, rezoluce Rady bezpečnosti Organizace spojených národů 497, bylo přijato v prosinci 1981 a prohlásilo Zákon o Golanských výšinách Izraele, který anektoval Golany, za „nulitní a neplatný“.

Před tímto týdnem USA, stejně jako většina zahraničních mocností, buď výslovně odmítly izraelskou anexi Golan, nebo ji odmítly uznat.

V pondělí však prezident Donald Trump ukončil desetiletí trvající politiku neuznávání a podepsal exekuční příkaz, který uznal dvě třetiny Golanských výšin pod izraelskou kontrolou jako izraelské suverénní území.

28.03.2019 06:01 Daniel Žingor257Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova