Praha Jeruzalém

Představitel PA: Jestliže Netanjahu uplatní izraelskou suverenitu nad židovskými komunitami v Judeji a Samaří, bude čelit „reálnému problému“.

Autor: Elad Benari, 8.4.2019 6:06

„Ministr zahraničních věcí“ Palestinské samosprávy, Rijád Al-Maliki, v neděli varoval, že bude premiér Benjamin Netanjahu čelit „reálnému problému“, pokud bude chtít naplnit svůj slib uplatnit izraelskou suverenitu nad židovskými komunitami v Judeji a Samaří.

V rozhovoru pro Associated Press na Světovém ekonomickém fóru v Jordánsku, Maliki řekl, že Netanjahuův slib byl pravděpodobně vysloven ke shromáždění podpory v posledním úseku těsné předvolební kampaně.

Zdůraznil, že pokud by byla realizována, PA bude takovéto politice „vzdorovat“.

„Pokud chce Netanjahu vyhlásit izraelskou suverenitu nad Západním břehem, potom víte, že musí čelit reálnému problému, přítomnosti 4,5 milionu Palestinců a co s nimi udělat,“ řekl Maliki AP a dodal, že Izrael nemůže palestinské Araby vyhnat.

„Zůstaneme tam,“ řekl. „Mezinárodní společenství s námi musí jednat.“

Představitel PA obvinil USA z povzbuzení Netanjahua tím, že uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele a nedávno uznal izraelskou anexi Golanských výšin z roku 1981.

Netanjahuova vyjádření přišla v sobotu večer v rozhovoru pro Channel 12 News.

„Ano, uplatním suverenitu. Neoddělím velké bloky od izolovaných míst (osad).“

Tato vyjádření byla odsouzena generálním tajemníkem Organizace pro osvobození Palestiny (PLO) Saebem Erekatem, který obvinil Izrael z porušování mezinárodního práva.

„Takovýto Netanjahuův výrok není překvapující. Izrael bude i nadále hanebně porušovat mezinárodní právo tak dlouho, dokud ho bude mezinárodní společenství nadále odměňovat beztrestností, zejména s podporou Trumpovy administrativy a podporou porušování lidských práv palestinského lidu,“ napsal Erekat na Twitteru.

Vyhrožoval také, že by se PA mohla uchýlit k právním opatřením, která by zabránila takovému jednání Izraele.

Turecký ministr zahraničních věcí Mevlut Cavusoglu v neděli tvrdě odmítl Netanjahuův závazek k anexi jako „nezodpovědné prohlášení k získání hlasů“.

Cavusoglu na Twitteru napsal, že Judea a Samaří jsou „palestinským územím“ a dodal: „Izraelské všeobecné volby na tom nemohou nic změnit a taky na tom nic nezmění.“

08.04.2019 06:23 Daniel Žingor166Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova