Praha Jeruzalém

Po volbách do Knessetu očekávají izraelští představitelé zveřejnění Trumpova mírového plánu.

Od: World Israel News, 10. dubna 2019

Den po volbách do Knessetu řekl americký poradce pro národní bezpečnost John Bolton ABC, že „myslí, že mírový plán Trumpa bude zveřejněn v nejbližší budoucnosti.“

Představitelé Trumpovy administrativy uvedli, že očekávají, že jejich plán pro Izraelce a Palestince bude zveřejněn hned po parlamentních volbách, s náznaky, že by se to mohlo stát ještě před vytvořením nové vlády, což by mohl trvat několik týdnů.

Američtí představitelé uvedli, že regionální vůdce informovali, i když Palestinská samospráva říká, že bojkotuje diplomatické vztahy s Washingtonem, aby tak protestovala proti Trumpovu uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele.

Objevují se zprávy s detaily plánu, které říkají, že jsou tu zahrnuty izraelské kompromisy s Jeruzalémem, ačkoli je návrh z pohledu premiéra Benjamina Netanjahua celkově příznivější než předchozí americké návrhy.

Regionální země by podle těchto zpráv obdržely pomoc USA, a to výměnou za spolupráci na realizaci plánu.

Zveřejnění návrhu se stalo otázkou izraelských voleb, přičemž někteří politici požadovali, aby se detaily zveřejnily ještě, než půjdou izraelští voliči hlasovat.

Tipy, že by plán mohl být zveřejněn dříve, než bude ustavena nová izraelská vláda, se soustřeďují kolem naděje Washingtonu, že by jeho zveřejnění uprostřed procesu tvorby vlády vedlo k tomu, aby Netanjahu vybral vládní koaliční partnery, kteří by tento plán přijali.

Donald Trump ve středu řekl, že je vítězství Netanjahua v úterních volbách dobrým znamením pro mír.

11.04.2019 05:03 Daniel Žingor216Zdroj: World Israel News

Klíčová slova