Praha Jeruzalém

Jeruzalémský okresní soud dává aktivistovi organizace Human Rights Watch Omarovi Shakirovi čas do 1. května, aby opustil Izrael kvůli jeho podpoře BDS.

Od: AFP, 17.4.2019 00:12

Izraelský soud v úterý schválil rozhodnutí ministerstva vnitra o vyhoštění ředitele místní pobočky Human Rights Watch za podporu bojkotu židovského státu.

Omar Shakir, občan USA, bude muset do 1. května opustit Izrael. Rozhodl tak jeruzalémský okresní soud, který odmítl jeho odvolání proti původnímu rozhodnutí o vyhoštění, přičemž poznamenal, že se ještě může odvolat k Nejvyššímu soudu.

Okresní soud tak odložil Shakirovu deportaci, když vyslyšel výzvu HRW proti rozhodnutí ministerstva ukončit jeho pracovní povolení.

„Ti, kdo vyzývají k bojkotu Izraele, na něj tímto útočí, ovšem cena kterou budou tito jednotlivci platit, je nemožnost žít v něm,“ řekl úterní rozsudek.

Soud také poznamenal, že „bylo prokázáno, že“ Shakir „nadále veřejně vyzývá k bojkotu Izraele nebo jeho částí a zároveň žádá, aby mu (Izrael) otevřel své brány.“

Proto „rozhodnutí ministra vnitra neumožnit (pobyt) navrhovateli je za daných okolností přiměřený a stížnost neoprávněná,“ uvedl.

V roce 2017 Izrael schválil zákon zakazující vstup cizincům, kteří podporují bojkot země.

Zákon byl přijat v reakci na aktivistické hnutí k bojkotu Izraele, vůči samotné existenci židovského státu.

HRW ve své reakci popřela, že ona sama nebo Shakir podporují bojkot Izraele, když řekla, že úterní rozhodnutí je „novým a nebezpečným výkladem zákona“.

„Toto rozhodnutí posílá mrazivý vzkaz, že ti, kteří kritizují zapojení byznysu do vážného zneužívání izraelských osad, riskují, že budou deportováni z Izraele a Izraelem okupovaného západního břehu,“ uvedl ve svém prohlášení zástupce ředitele programu HWR Tom Porteous.

HRW uvedla, že rozhodnutí napadne u Nejvyššího soudu a požádá o soudní příkaz umožňující Shakirovi zůstat v Izraeli po celou dobu procesu.

17.04.2019 04:23 Daniel Žingor205Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova