Praha Jeruzalém

Světová banka naléhavě vyzývá k řešení izraelské kompenzace plateb PA a říká, že by Izrael měl zmírnit restrikce „zboží dvojího užití“.

Od: AFP, 17.4.2019 21:20

Světová banka ve středu varovala před prohloubením hospodářské krize na Západním břehu, pokud Palestinská samospráva a Izrael nevyřeší svůj spor o daňové převody.

Izrael vybírá měsíčně zhruba 190 milionů dolarů na clo vyplacené za zboží určené pro palestinské trhy, které projíždí jeho přístavy a poté převádí peníze na PA.

V únoru se Izrael rozhodl odečíst z příjmů přibližně 10 milionů dolarů měsíčně – což je částka, kterou PA zaplatí rodinám vězňů teroristů v izraelských věznicích nebo samotným teroristům – to PA přimělo k tomu, aby odmítla veškeré finanční prostředky.

Světová banka ve své středeční zprávě uvedla, že nevyřešená mezera prohloubila „fiskální krizi“, která by mohla zvýšit finanční díru PA ze 400 milionů dolarů v roce 2018 na částku přesahující v roce 2019 1 miliardu dolarů.

„Očekává se, že to udusí ekonomickou aktivitu a hrozí, že to zatlačí Západní břeh do negativního růstu,“ uvedla Světová banka.

„Usnesení o pozastavení plateb z provizí je zásadní,“ uvedla s odkazem na daňové převody.

Banka rovněž vyzvala ke změně omezení Izraele na dovozy tzv. zboží dvojího užití od PA – výrobků a technologií, které lze využít jak pro civilní, tak pro vojenské účely.

Izrael zakázal import 56 položek pro PA a pásmo Gazy a dalších 62 pouze do Gazy.

Výsledkem těchto omezení je, že „palestinská ekonomika není schopna získat přístup ke klíčovým výrobním vstupům a moderním technologiím, což zpochybňuje její schopnost rozšířit hranice produkce a růst udržitelným způsobem,“ uvádí zpráva.

Světová banka odhaduje, že zmírnění omezení na takové zboží „by mohlo do roku 2025 přinést další šestiprocentní růst ekonomiky Západního břehu a 11% v Gaze „.

Zpráva banky bude přednesena na zasedání v Bruselu dne 30. dubna mezinárodní dárcovské skupině pro palestinské Araby, známé jako Ad Hoc Liaison Committee.

Rovněž zmiňuje „neustálý pokles reálného příjmu na obyvatele a další nárůst nezaměstnanosti a chudoby“ v PA a Gaze, přičemž v roce 2018 bylo bez práce 52% práceschopných obyvatel Gazy.

Palestinská samospráva zaznamenala dramatický pokles přímé zahraniční pomoci, která před pěti lety přešla z 10% hrubého domácího produktu na 3,5% v loňském roce.

V roce 2018 snížily Spojené státy pomoc Palestinské samosprávě o stovky milionů dolarů.

18.04.2019 06:42 Daniel Žingor292Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova