Praha Jeruzalém

„Co dobréhy by se stalo, kdybych odešel? Jen by si našli někoho jiného,“ říká bývalý nacistický strážný.

Autor: Sara Rubenstein, 18.4.2019 23:05

92-letý bývalý nacistický hlídač koncentračního tábora byl ve čtvrtek německým státním zástupcem obviněn z podílu na tisících vraždách.

Bývalý strážný, pojmenovaný pouze jako Bruno D., byl hamburskými státními zástupci obviněn z pomoci při „zákeřném a krutém“ zabíjení vězňů v koncentračním táboře Stutthof. Bruno D. sloužil jako strážný koncentračního tábora po dobu devíti měsíců, od srpna 1944 do dubna 1945. Stutthof se nachází v dnešním Polsku.

D. prokurátorům řekl, že si byl vědom toho, že jsou lidé v plynových komorách tábora vražděni a sám, podle německých novin Die Welt, viděl, jak k vraždám na tomto místě docházelo. „Co dobréhy by se stalo, kdybych odešel? Jen by si našli někoho jiného,“ řekl D. „Cítil jsem se špatně kvůli těm lidem. Nevěděl jsem, proč tam jsou. Věděl jsem, že jsou to Židé, kteří se nedopustili žádného zločinu.“

D., kterému bylo 17 let, když sloužil jako strážný, prokurátorům zdůraznil, že nebyl nacistickým sympatizantem a k SS se přidal kvůli slabosti srdce, která mu bránila ve službě ve standardní vojenské jednotce.

19.04.2019 06:44 Daniel Žingor102Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova