Praha Jeruzalém

Izraelské pohotovostní jednotky vyškolily srílanské týmy, aby zvládly rozsáhlé teroristické útoky.

Od: Arutz Sheva, 21.4.2019 20:18

Srílanské záchranné týmy, které reagovaly na řetězec smrtelných bombových útoků napříč tímto ostrovním národem, byly zčásti vyškoleny Izraelem v hlavním městě Srí Lanky ve speciálním programu první reakce, aby zvládly nejrůznější katastrofy – včetně série teroristických útoků.

Výbuchy byly oznámeny v neděli v osmi oddělených místech po celé Srí Lance, většina z nich se zaměřovala na kostely nebo hotely během křesťanského svátku Velikonoc.

Při masových útocích bylo zabito nejméně 207 lidí, včetně asi 30 cizinců.

Nejhůř bylo zasaženo hlavní město Srí Lanky Colombo, kde vybuchly bomby v nejméně třech hotelech a kostelech.

Místní záchranné týmy povolané k provádění pátracích a záchranných misí a k léčbě obětí byly speciálně vyškoleny izraelskými týmy první reakce, které je připravily na různé scénáře – včetně rozsáhlých teroristických útoků.

Podle mluvčího organizace pro záchrannou službu United Hatzalah, přiletěly letos izraelské záchranné týmy z United Hatzalah do hlavního města Colomba v Srí Lance, aby tam vyškolili místní týmy a připravili je na případy hromadných nehod, včetně teroristických mega-útoků.

Program, společné úsilí Amerického židovského výboru a United Hatzalah, začal v prosinci 2018 a pokračoval v lednu, s výcvikovými programy v Indii a na Srí Lance.

„V lednu se AJC a United Hatzalah spojili, aby vyškolili první pracovníky v Kolombu na Srí Lance v případech hromadných nehod a zvládání katastrof,“ uvádí United Hatzalah ve svém prohlášení z neděle. „Mise, kterou financovala AJC, přivedla odborníky z izraelské organizace United Hatzalah, aby vyškolili členy místních organizací odpovědných za to, jak rychle a účinně reagovat na mimořádné události velkého rozsahu, od přírodních katastrof po teroristické útoky.“

„Tým z Izraele poskytl výcvik příslušníkům armády, policejních sborů, pátracích a záchranných jednotek a hasičského sboru na Srí Lance a poskytl jim nástroje a techniky vyvinuté v Izraeli při řešení rozsáhlých útoků, jako je ten, který nastal dnes.“

22.04.2019 07:36 Daniel Žingor508Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova