Praha Jeruzalém

„Nemá smysl používat frázi, která nikdy nedosáhla míru,“ říká představitel Bílého domu.

Autor: Ron Kampeas, JTA, 23.4.2019 7:49

Bílý dům odstupuje od používání termínu „dvoustátního řešení“ při popisu možných výsledků konfliktu izraelsko-palestinské samosprávy (PA).

Vedoucí představitel Bílého domu v pondělí potvrdil Jewish Telegraphic Agency zprávu, která se o víkendu objevila na Sky News Arabic, a kterou citovaly Times of Israel.

„Dvojstátní řešení znamená pro různé lidi různé věci,“ řekl představitel (Bílého domu) JTA. „Nemá smysl používat frázi, která nikdy nedosáhla míru. Náš plán poskytuje jasnou, realistickou a podrobnou vizi toho, jak by mohl mír vypadat.“

Trumpova administrativa plánuje zvežejnit svůj podrobný mírový plán už v červnu. Hlavními architekty plánu jsou Jared Kushner, zeť amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho poradce; Jason Greenblatt, nejvyšší pověřenec a vyjednavač míru a velvyslanec v Izraeli David Friedman.

Minulý měsíc se Friedman s americkým výborem pro veřejné záležitosti vyjádřil, že si Izrael ponechá bezpečnostní kontrolu nad Judou a Samaří. Friedman to dál nerozváděl, ale vedoucí představitelé PA vidí kontrolu nad vlastní obrannou a zahraniční politikou jako nezbytnou součást své státnosti.

24.04.2019 02:46 Daniel Žingor155Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova