Praha Jeruzalém

„Díváme se na všechna ta místa na jih od Polska… Takže ano, zajímáme se o Izrael,“ řekl generální ředitel polské společnosti PGNiG agentuře Reuters.

Od: World Israel News, 28. dubna 2019

Polská státem kontrolovaná ropná a plynárenská společnost PGNiG se, podle tiskové agentury Reuters, „zajímá“ o plyn z Izraele, říká generální ředitel Piotr Wozniak.

Polská společnost se snaží ukončit svou eneretickou závislost na Rusku, řekl generální ředitel, jak uvádí tisková agentura.

Více než polovina plynu prodávaného státem řízeným PGNiG pochází z ruského Gazpromu na základě dlouhodobé dohody, která vyprší v roce 2022, uvádí Reuters. PGNiG údajně podnikla kroky ke snížení této závislosti, protože neplánuje dohodu prodloužit.

„Chceme být společností na křižovatce sever-jih a východ-západ… potřebujeme něco na jihu. Něco spolehlivého. Takže pozorně sledujeme všechna ta místa na jih od Polska… Takže ano, zajímáme se o Izrael,“ řekl Wozniak agentuře Reuters.

Společnost PGNiG údajně zajistila nákupy dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) prostřednictvím terminálu u Baltského moře, zejména z Kataru, Spojených států a Norska. Předpokládá se, že plánuje dovážet plyn z Norska, včetně vlastních vkladů v Norsku prostřednictvím plánovaného plynovodu Baltic Pipe.

Řada velkých objevů zemního plynu na pobřeží Izraele a v blízkovýchodních vodách Středozemního moře v posledním desetiletí učinila Izrael potenciálně lukrativní vyhlídkou velkých energetických firem. Podle agentury Reuters se tento region stává novým místem pro průzkum a těžbu plynu.

Po dvou letech jednání podepsal Izrael koncem roku 2018 dohodu s Itálií, Řeckem a Kyprem, aby položil nejdelší plynovod v historii.

29.04.2019 06:39 Daniel Žingor164Zdroj: World Israel News

Klíčová slova