Praha Jeruzalém

Návrh zákona navrhovaný demokratkou Betty McCollumovou by zakázal americké financování IDF kvůli jejímu zadržování dětí.

Autor: Ben Ariel, 2.5.2019 2:05

Nová legislativa, ve středu předložená Betty McCollumovou (demokratka za Minessotu), by zakázala americké financování jakékoli zahraniční armády (včetně té izraelské) zadržující děti.

Návrh zákona, známý jako Podpora lidských práv pro palestinské děti žijící pod izraelskou vojenskou okupací HR 2407, by umožnil vytvoření ročního fondu ve výši 19 milionů dolarů na podporu nevládních organizací monitorujících porušování práv souvisejících s údajným zadržováním dětí izraelskou armádou.

„Izraelský systém vojenského zadržování mladistvých je státem sponzorované zneužívání dětí, jehož cílem je zastrašit a terorizovat palestinské děti a jejich rodiny,“ řekla McCollumová ve svém středečním prohlášení. „Musí být odsouzeno. Stejně tak je ovšem skandální, že za pomoci peněz našich daňových poplatníků může Izrael provozovat to, co je zjevné a hrubé porušování lidských práv dětí.“

„Míru lze dosáhnout pouze respektováním lidských práv, zejména práv dětí. Kongres nesmí zavírat oči před pokračujícím, nespravedlivým a špatným zacházením s palestinskými dětmi žijícími pod izraelskou okupací,“ pokračovala McCollumová.

„Pevně ​​věřím, že mezi americkými lidmi roste konsenzus, že si palestinský lid zaslouží spravedlnost, rovnost, lidská práva a právo na sebeurčení. Je načase stát za Palestinci, Američany, Izraelci a lidmi na celém světě a odmítnout destruktivní, nelidskou a protimírovou politiku premiéra Netanjahua a prezidenta Trumpa,“ uzavřela ve své řeči.

Tento návrh zákona cituje zprávu organizace Human Rights Watch z roku 2018, která říká, že izraelská armáda „zadržovala palestinské děti a to často za použití zbytečné síly, vyslýchala je bez přítomnosti členů rodiny a nutila je podepisovat přiznání v hebrejštině, kterému většina z nich nerozuměla.“

Návrh zákova bude čelit bitvě v Kongresu a pravděpodobně také téměř jednotnému odporu demokratů i republikánů.

02.05.2019 04:19 Daniel Žingor180Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova