Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – Poté, co Mahmúd Abbás odmítl kompromisní nabídku Evropské unie na řešení finanční krize Palestinské samosprávy, se, podle Jerusalem Post, ve čtvrtek v noci obrátil na Rusko.

Autor: Zalman Ahnsaf, čtvrtek 2. května 2019, 18:50

EU podmínila své financování PA přechodem ze systému takzvaných výplat založených na „zásluhách“ (podpora rodin teroristů) na systém založený na potřebnosti a vytvořením seznamů sociálně potřebných. Palestinci, kteří tvrdili, že jsou tyto dotace určeny na humanitární účely, toto odmítli.

Namísto toho se Abbás obrátil na ruského zástupce v Ramalláhu, Aganina Rashidovicha, aby Moskva intervenovala u Izraele, který odečetl z pravidelných měsíčních plateb částku odpovídající výši podpory teroristů. Abbás pak svůj schodek zhoršil tím, že z Izraele odmítl přijmout jakékoli peníze, dokud tyto srážky nebudou zrušeny.

„Došlo k pokusům o nalezení alternativních způsobů, jak platit vězňům a rodinám mučedníků, což nebudeme akceptovat,“ uvedl ve čtvrtek místopředseda vlády a ministr informací Nabil Abu Rudaineh.

„Izrael musí vyplácet tyto finanční prostředky celé a bez jakýchkoliv srážek,“ řekl Abu Rudaineh a dodal, že Izrael „musí dodržovat všechny dohody a zmíněné finanční prostředky proplácet v plné výši“.

Zpráva neříká, jaká byla ruská odpověď.

Komisař EU pro jednání o evropském sousedství a rozšířování spolupráce Johannes Hahn řekl: „Nepodporujeme systém palestinských plateb „vězňům a mučedníkům““.

Navrhl tedy kompromis založený na systému podle potřebnosti a řekl, že EU je „připravena spolupracovat s Palestinskou samosprávou, aby zjistila, jak by mohli být příjemci stávajícího systému integrováni do programu pravidelných sociálních dávek na základě potřeby, nikoli na základě jiných kritérií.“

„Zároveň jsme vážně znepokojeni fiskální krizí, jíž PA čelí. Vyzvali jsme Izrael, aby plnil své současné povinnosti a obnovil převod financí PA v plné výši a tu, aby tyto převody přijala,“ uvedla delegace EU.

03.05.2019 06:23 Daniel Žingor196Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova