Praha Jeruzalém

Na počest 71. dne nezávislosti Izraele hostil prezident Rivlin diplomatická a konzulární zastoupení z celého světa.

Autor: Hezki Baruch, 10.05.2019 5:38

Prezident Reuven Rivlin ve čtvrtek pořádal recepci pro diplomatické a konzulární sbory na počest 71. dne nezávislosti Izraele. Akce se zúčastnil také ministr zahraničí Yisrael Katz (Likud).

„Významní členové diplomatického sboru, milí přátelé. Je mi potěšením přivítat vás na této oslavě našeho sedmdesátého prvního Dne nezávislosti, v našem třítisíce let starém hlavním městě Jeruzalémě,“ řekl prezident na začátku a poznamenal, že na svých setkáních se světovými vůdci přijímá vyjádření obdivu k dosaženým úspěchům Izraele a řekl, že Izrael je skutečně zázrakem, zejména pak v životaschopnosti své demokracie.

„Ode dne, kdy se Izrael zrodil, jsme čelili nepřátelům. Navzdory závažným bezpečnostním hrozbám jsme však vybudovali prosperující demokracii s nezávislým soudnictvím, svobodnými médii a náboženskou svobodou pro všechny. To je moderní zázrak,“ řekl.

„Izrael je malá země, ale máme velké sny. Ve skutečnosti se již stáváme světovou supervelmocí. Ne vojenskou – i když budeme vždy vše nezbytné, abychom se ubránili – ale supervelmocí naděje. Naděje na lepší budoucnost pro celé lidstvo. “

„Izraelské technologie již zlepšují život lidí na celém světě v oblasti čisté vody, udržitelného zemědělství, zelené energie a lékařské pomoci. Představte si, jak by tyto technologie mohly zlepšit životy na celém Blízkém východě,“ pokračoval.

„Mírové vztahy mezi Izraelem a jeho sousedy, zejména našimi palestinskými sousedy, by mohly tomuto regionu přinést obrovský rozvoj a prosperitu. Stále usilujeme o mír se všemi našimi sousedy, protože jsem hluboce přesvědčen, že ne, že jsme odsouzeni žít spolu, ale jsme předurčeni žít spolu. Společně můžeme vybudovat lepší budoucnost pro všechny národy tohoto regionu,“ uzavřel.

Ministr zahraničních věcí Yisrael Katz řekl: „Blahopřeji vládě USA k sankcím, které obnovily proti Íránu, aby ukončily íránské zlo. Vyzývám mezinárodní společenství, aby podpořilo americkou politiku a připojilo se k prosazování těchto sankcí. “

Během dne obdržela oficiální prezidentská rezidence na Yom Haatzmaut blahopřání světových lídrů. Mezi nimi byl i prezident Spojených států amerických Donald J. Trump, který napsal, že „společné hodnoty jsou základním kamenem vztahů mezi našimi dvěma velkými národy“.

Také prezident Ruské federace Vladimir Putin poblahopřál Izraeli k jeho 71. výročí a řekl, že dnešek je také Dnem vítězství, označující konec války proti nacistickému Německu a že oběti přinesené za toto vítězství byly obrovské.

Pozdravy byly přijaty také od spolkového prezidenta Spolkové republiky Německo Frank-Waltera Steinmeiera a královny Alžběty II., která přála vše nejlepší pro šťastnou budoucnost a štěstí izraelského lidu. Svá přání poslali také Král Felipe VI ze Španělska, prezident Itálie Sergio Mattarella a mnoho dalších.

10.05.2019 06:12 Daniel Žingor174Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova