Praha Jeruzalém

Předseda regionální Rady Samaří reagoval na dodávku obrněných vozidel bezpečnostním službám PA. Jde o dar EU podpořený souhlasem Izraele.

Autor: Mordechai Sones, 21.5.2019 20:42

Předseda regionální Rady Samaří Yossi Dagan napadl rozhodnutí izraelských obranných složek ohledně dodávky obrněných vozidel EU Palestinské samosprávě.

Vozidla byla převedena na bezpečnostní služby Palestinské samosprávy jako dárek EU a byla údajně poslána do Judeje a Samaří přes Jordánsko.

Dagan řekl, že převoz obrněných vozidel je „naprosté opovrhování lidskými životy a nepřijatelné riziko jak pro životy vojáků IDF, tak i pro životy obyvatel Judeje a Samaří.“

„Každý rozumný člověk chápe, že dodávka obrněných vozidel vybavených kulomety teroristům v uniformě je rozhodnutí, které může stát opravdu hodně krve,“ říká Dagan. „Mnoho teroristických útoků v Judeji a Samaří, při kterých byli zavražděni židovští vojáci a civilisté, bylo provedeno s účastí vojáků Fatahu nebo policistů Palestinské samosprávy. Ido Zoldan, rabi Meir Hai, Ben Yosef Livnat, Eviatar Borovsky a mnoho dalších bylo zavražděno palestinskými policisty nebo palestinskými GSS,“ řekl.

„Je neuvěřitelné, že ti samí lidé, kteří se účastnili demonstrací pod heslem „Nedávejte jim zbraně“, probíhajících od dohod z Osla, jim nyní dávají obrněná auta. Vyzval jsem ty, kteří učinili toto nešťastné rozhodnutí, aby dostali rozum. Dávají našim nepřátelům obrněná auta – neuvěřitelné,“ řekl Dagan.

Naposledy obrněná vozidla PA vyvolala kontroverzi v roce 2000, kdy média publikovala výzkum centra Ariel, který popsal hrozbu vyzbrojení PA pro židovské komunity v Judeji a Samaří: „Protože IDF omezuje možnosti sebeobrany „yishuvim“ (osad) na malé zbraně, rostoucí možnosti PA vytvořit útočné motorizované jednotky mohou učinit obranu nemožnou. Stráže IDF nemají nic, čím by tato vozidla zastavily. Standardní posuvné brány, kterými jsou některé yishuvim vybaveny nemohou před obrněnými vozidly obstát. Mnoho dalších yishuvim postrádá dokonce i tuto „překážku“ – potom mezi útočníky a yishuvim stojí jen hliníková závora natřená červenou a bílou barvou.

Zpráva pokračovala tím, že „síla obrněných vozidel PA není schopna napadnout IDF, ale byla by nezastavitelná v prvním úderu na yishuvim. Proto je rozumné předpokládat, že toto je jejich reálný účel.“

„I když je možné do yishuvim proniknout komandem nebo i méně vytrénovanými útočníky, jak ukázaly případů z Arielu a Ofry, obrněná vozidla poskytují možnost rychlého napadení, se kterou se pozemní jednotky nejsou schopny vyrovnat.“

Dnes tedy IDF zároveň (podle dohod z Oslo, kde Arafat uvedl, že potřebuje ochranu své vlády před arabskými extrémistickými elementy) ospravedlňuje vlastnictví obrněných vozidel PA a současně se snaží vymítit jejich existenci.

22.05.2019 12:39 Daniel Žingor298Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova