Praha Jeruzalém

Toto datum není konečné a může se změnit. Netanjahu pokračuje v úsilí zabránit předčasným volbám.

Autor: Hezki Baruch, 28.5.2019 00:44

Zvláštní výbor projednávající rozpuštění Knessetu v pondělí večer rozhodl, že volby do 22. Knessetu se budou konat v úterý 17. září 2019.

Datum však není konečné a očekává se, že se změní před konečným hlasováním na plenárním zasedání Knessetu. Předseda klubu Likudu Miki Zohar na začátku diskuse řekl: „Každý, kdo hlasuje proti návrhu zákona, pomáhá Bennymu Gantzovi vytvořit vládu.“

Mezitím premiér Benjamin Netanjahu pokračuje ve svém úsilí zabránit předčasným volbám a dohodnout pravicovou vládu. Očekává se, že podnikatel, který vede koaliční jednání jménem Avigdora Libermana, Shmuel Hayek, se do Izraele vrátí v pondělí a bude pokračovat v rozhovorech.

Ještě dříve v pondělí Netanjahu pověřil ministry Likudu a členy Knessetu, aby zahájili útok proti Libermanovi na jeho rozhodnutí postavit se proti vytvoření pravicové vlády.

„Teď jsem informoval ministry za Likud a naše členy Knessetu: Po vyhodnocení nové situace – vystupte proti Libermanovi,“ řekl Netanjahu.

Předseda vlády řekl, že je ještě čas vytvořit koalici a odvrátit nové volby.

„Není důvod tahat zemi do zbytečných voleb, které budou stát spoustu peněz a budu nás všechny na dalšího půl roku paralyzovat,“ řekl Netanjahu.

28.05.2019 05:25 Daniel Žingor149Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova