Praha Jeruzalém

Vedoucí kabinetu PA vyzývá Británii, aby v souladu s usnesením svého parlamentu uznala palestinský stát.

Autor: Dalit Halevi, 29.5.2019 5:36

Vedoucí kabinetu Palestinské samosprávy Mohammad Shtayyeh v úterý vyzval Británii, aby si uvědomila, že uznání palestinského státu je v souladu s usnesením, které její parlament schválil už před několika lety.

Shtayyeh také požádal Británii, aby vyslala tým, který by přezkoumal izraelské započtení peněz z daní (srážky za dotace teroristů a jejich rodin), které Izrael pro PA vybírá.

Na schůzce s britskou parlamentní delegací v jeho kanceláři v Ramalláhu Stayyeh řekl, že uznání palestinského státu je v této době, ve světle zpráv o záměru Izraele anektovat části Judeje a Samaří, důležité.

Shtayyeh také vyzval Británii a další členy Rady bezpečnosti OSN, aby zahájili mezinárodní mírovou konferenci založenou na mezinárodní legitimitě.

Konference by měla být protiopatřením k „dohodě století“, kterou v současnosti podporují Spojené státy a zachránit „dvoustátní řešení“.

Několik evropských zemí, včetně Británie, v posledních letech uznalo stát „Palestinu“, šlo ale o symbolické kroky, které mají jen malý, pokud vůbec nějaký, diplomatický efekt.

Představitelé PA vyvíjeli nátlak na ty evropské země, aby oficiálně uznaly „Palestinu“, a to takovým způsobem, aby se vyhnuly přímým mírovým jednáním s Izraelem.

29.05.2019 06:19 Daniel Žingor107Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova