Praha Jeruzalém

Izraelské zpravodajské služby vnímají hrozbu války v Gaze za reálnou kvůli nepředvídatelnosti Palestinského islámského džihádu.

Autor:  Batya Jerenberg, World Israel News, 6. června 2019

Izrael v této době nečelí žádnému velkému ohrožení ze strany Hamasu, řekl ve středu na výstavě izraelské obranné techniky v Tel Avivu ředitel zpravodajské služby IDF generál Tamir Heyman.

Hamas nemá chuť znovu útočit Izrael po úderu, který dostal minulý měsíc od izraelského letectva poté, co přes víkend odpálil na jih stovky raket.

„Hamas je extrémně odrazen od války a je ochoten zůstat v nějakém uspořádání dohody o příměří,“ řekl Heyman svým posluchačům. „Oni teď po válce nijak netouží.“

„Divokou kartou“ ovšem v Gaze je Palestinský Islámský džihád (PIJ). Mnohem menší teroristická skupina „má vyšší výbušný potenciál,“ řekl. Je to „velmi nestabilní síla, která sama sebe zásadně a dlouhodobě vnímá, jako skupinu odporu, která musí jednat agresivně.“ PIJ, který v Gaze plně zastupuje Írán, se tak může pokusit přetáhnout Hamas do války, kterou on sám nechce.

Není tajemstvím, že izraelská zpravodajská služba musela vysídlit vůdce PIJ, protože po dosažení neoficiální dohody o příměří veřejně vyhrožoval válkou v létě.

Další hrozby

Pokud jde o další bezpečnostní hrozby, kterým dnes Izrael čelí, Heyman uvedl, že vzhledem k neustálým aktivním úderům IDF v Sýrii je hrozba íránského zakotvení v této zemi „relativně redukována“. „Stále jsou velmi motivováni,“ varoval, „a Írán hledá další místa, kde by se mohl angažovat, například v Iráku.“

Poznamenal, že „bezprecedentní tlak amerických sankcí vedený všemi směry“ vedl Teherán k tomu, že začal hrozit, že oživí své úsilí o získání jaderných zbraní. Zdá se, že Heyman nesouhlasí s většinou odhadů, že Írán je velmi blízko výroby bomby – řekl, že by Írán ve své snaze mohl selhat.

Heyman odmítl nedávné hrozby vyjádřené vůdcem Hizballáhu Hassanem Nasralláhem v Libanonu. Terorista se v úterý chlubil, že jeho teroristická organizace našla způsob, jak překonat izraelský protiraketový systém Iron Dome.

Heyman však ujistil, že IDF ví všechno o schopnostech Hizballáhu, „možná lépe než Nasralláh.“

07.06.2019 06:49 Daniel Žingor132Zdroj: World Israel News

Klíčová slova