Praha Jeruzalém

Vysoce postavený syrský generál byl v úterý zavražděn poblíž města Sweida na jihozápadě této válkou roztrhané země – pár mil od hranic s Izraelem.

Od: Izrael Hayom, JNS.org, 7. června 2019

Zpravodajský blog Intelli Times a londýnský panarabský deník Asharq Al-Awsat informovaly, že byl brigádní generál Jamal al-Ahmad zastřelen neznámými útočníky během jeho turné v sektoru Sweidy.

Podle Intelli Times patřil Ahmad mezi skupinu syrských důstojníků, jejichž úkolem bylo v této oblasti udržovat vazby s Hizballáhem a zejména pak s velitelem Hizballáhu v jižní Sýrii, Munirem Ali Naim Shaitiem. Ten je známý také jako Hajj Hashem a má na starost budování vojenské infrastruktury této libanonské teroristické organizace v syrské části Golanských výšin.

Ačkoli se doposud neví, kdo atentát na Ahmada spáchal, nepřátelé Hizbaláhu, syrského režimu a jeho íránských spojenců jsou Izrael a aktivní povstalecké skupiny v zemi. Schopnost těchto povstaleckých skupin realizovat atentát tohoto typu se v uplynulém roce drasticky snížila a jejich přítomnost v jižní Sýrii byla prakticky zničena. Dalším možným podezřelým je ozbrojená skupina Druzů, která v minulosti s režimem také soupeřila.

Den před atentátem zveřejnila syrská opoziční internetová stránka několik syrských armádních brigád a divizí, které na jihu země a zejména ve Sweidě zaštiťují a hostí Hizballáh a Islámské revoluční gardy.

Tyto zprávy odhalují hluboké zakotvení íránského sboru Islámských revolučních gard a šiitských milic v rámci bojových jednotek syrské armády na golanských hranicích s Izraelem.

10.06.2019 05:59 Daniel Žingor274Zdroj: World Israel News

Klíčová slova