Praha Jeruzalém

Moldavská vláda oznamuje, že přesune své velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. WJC (Světový židovský kongres) tento krok vítá.

Autor: Elad Benari, 12.6.2019 2:32

Vláda Moldavska v úterý oznámila, že přesune své velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, informovala JTA.

Oznámení přichází po ústavní krizi a mocenském boji, který skončil minulý týden rozpuštěním ústavního soudu prezidentem Igorem Dodonem.

Toto rozhodnutí, které by učinilo Moldavsko jedinou evropskou zemí s velvyslanectvím v Jeruzalémě, vyvolalo vnitřní nepokoje a je navázáno na prodej půdy pro výstavbu nového amerického velvyslanectví v moldavském hlavním městě Kišiněvě.

„Jsme v situaci, kdy i s ohledem na politickou nestabilitu a nejistotu v zemi, ale i na nejnovější politický vývoj, musíme naléhavě přijmout tato rozhodnutí. Jedna z politických stran, která tyto dva projekty neustále blokovala, se pokouší o nezákonné převzetí moci,“ píše v prohlášení vlády premiér Pavel Filip.

„Toto jsou dva závazky, které jsme učinili, a chceme se ujistit, že budou respektovány, bez ohledu na to, co se stane po volbách,“ dodal.

Světový židovský kongres rozhodnutí Moldavska o přemístění velvyslanectví v Izraeli uvítal.

„Moldavská vláda dnes, když prokázala svou víru v stát Izrael a své silné dvoustranné vztahy při veřejném uznávání Jeruzaléma za oprávněné hlaní měso Izraele, udělala krok, který vítáme,“ řekl generální ředitel a výkonný viceprezident WJC Robert Singer.

„Velmi rád jsem dnes ráno slyšel o tomto vývoji od velvyslance Moldavska ve Spojených státech a doufám, že to bude pozitivním příkladem pro všechny izraelské přátele, kteří takový krok zvažují. Je to také pozitivní gesto pro mnoho Židů moldavského původu, kteří nyní v Izraeli žijí, a kteří stále cítí připoutanost k zemi, která kdysi byla jejich domovem. Toto platí i pro mnoho členů mé vlastní rodiny. Jsou to vztahy, které přesahují vlády a zasahují do veřejné a osobní sféry,“ dodal.

„Moldavsko v posledních letech znovu a znovu prokazuje, že je skutečným přítelem státu Izrael, jakož i lídrem v boji proti antisemitismu na celém světě. Jeho rozhodnutí přemístit své velvyslanectví do Jeruzaléma navazuje na předchozí důležité kroky učiněné v dobré víře, včetně toho, že učinili prioritou ochranu své židovské komunity, což dokazuje nedávné přijetí definice antisemitismu v rámci Mezinárodní aliance vzpomínky na holocaust a její snaha o zachování paměti holocaustu, “ řekl Singer. „Při mé návštěvě v Moldavsku před několika měsíci jsem byl vděčný, že jsem měl vynikající a konstruktivní setkání s místními i národními vůdci z různých stran a seznámil se s mnoha aspekty života v zemi. Jsme hrdí na to, že máme Moldavsko za svého přítele,“ řekl Singer.

Dodon oznámil, že jeho země „vážně zvažuje“ přesunutí svého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma v prosinci roku 2018.

V roce 2017 uznal americký prezident Donald Trump Jeruzalém hlavním městem Izraele a později tam přemístil americké velvyslanectví.

Po Trumpově oznámení přemístila své velvyslanectví do Jeruzaléma také Guatemala. Následně také Paraguay, ale paraguayský prezident Mario Abdo později zvrátil rozhodnutí předchozí správy a řekl, že se velvyslanectví jejich země vrátí zpět do Tel Avivu.

Nedávno oznámily plány na přemístění velvyslanectví svých zemí v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma Rumunsko a Honduras a Maďarsko v březnu otevřelo nové obchodní zastoupení v západním Jeruzalémě.

Minulý měsíc téměř pětina členů ukrajinského parlamentu spolupodepsala návrh usnesení, kterým vyzývá svého nového prezidenta, aby uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a přesunul tam ukrajinskou ambasádu.

12.06.2019 06:05 Daniel Žingor341Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova