Praha Jeruzalém

Ministr pro vědu: Nepropůjčím se k umožnění založení palestinského státu na jakémkoli území zěmě Izraele.

Autor: Hezki Baruch, 17.6.2019 00:08

Ministr vědy Ofir Akunis (Likud) v neděli promluvil na výroční konferenci Jerusalem Post v New Yorku a poděkoval americké administrativě a prezidentu Donaldovi Trumpovi za jejich důslednou podporu Izraele.

Ve svém projevu Akunis uvedl, že Izrael podporuje iniciativu ekonomického míru předkládanou USA, ale zdůraznil: „Když jsem byl poprvé zvolen do Knessetu, tak jsem slíbil, že udělám cokoliv, abych zabránil vzniku palestinského státu v Judeji a Samaří. Moje pozice se nikdy nezměnila: Nepropůjčím se k umožnění založení palestinského státu na jakémkoli území zěmě Izraele. Nikdy.“

„Teď nedávno, americký velvyslanec v Izraeli David Friedman řekl, co by mělo být zřetelné jednou provždy, totiž, že má Izrael právo ponechat si části Judeje a Samaří. A slyšel jsem to i od Jasona Greenblatta před jednou či dvěma hodinama,“ dodal.

Akunis také řekl, že vzorec řešení dvou států již není relevantní, a dodal: „Celý svět by si měl uvědomit, že kdykoli se Izrael stáhl z nějakého území, okamžitě s tím byl narušen mír.“

„Jak jsme viděli znovu a znovu, každé stažení Izraele ve snaze získat mír vrhlo izraelské obyvatele zpátky k teroru, násilí a válce,“ řekl.

17.06.2019 06:02 Daniel Žingor210Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova