Praha Jeruzalém

Americký mírový plán si klade za cíl získat 50 miliard dolarů a vytvořit pro palestinské Araby milion pracovních míst.

Autor: Shaun Tandon, AFP, 22.6.19 20:59

Spojené státy uvedly, že jejich mírový plán na Blízkém východě, který má být představen příští týden v Bahrajnu, má za cíl získat více než 50 miliard dolarů pro Palestinskou samosprávu (PA) a vytvořit během jednoho desetiletí jeden milion pracovních míst pro její obyvatele.

Správa amerického prezidenta Donalda Trumpa, která poprvé představila svou dlouho očekávanou mírovou iniciativu, uvedla, že se bude pro PA snažit získat gigantické investice a výrazně zlepšit její infrastrukturu a infrastrukturu Gazy.

Konference pořádaná v Bahrajnu v úterý a ve středu, vedená Trumpovým zetěm a poradcem Jaredem Kushnerem, je zahájením zpožděného mírového úsilí americké vlády, ke kterému budou, podle dřívějších vyjádření jejích představitelů, později připojeny i politické aspekty.

Palestinská samospráva však toto setkání nazvané „Mírem k prosperitě“ bojkotuje s tím, že si hanebně pro-izraelský Trump snaží PA koupit a „připravit ji“ o nezávislý stát.

Bílý dům otevřel v Bahrajnu svůj (podle nich historický) plán k podrobnějšímu projednání s hlavními finančníky arabských států bohatých na ropu.

„Plán „Mírem k prosperitě“ reprezentuje nejambicióznější a nejrozsáhlejší mezinárodní úsilí ve prospěch palestinského lidu,“ uvádí Bílý dům.

„Může zásadně přeměnit Západní břeh Jordánu a Gazy a otevřít novou kapitolu v historii Palestinců – poprvé definovanou nikoli nepřízní osudu a ztrátami, ale svobodou a důstojností,“ uvedl.

Řekl, že cílem plánu je v příštím desetiletí získat více než 50 miliard dolarů s cílem více než zdvojnásobit hrubý domácí produkt PA.

Bílý dům uvedl, že iniciativa může přeměnit problémovou ekonomiku PA tím, že vytvoří více než jeden milion pracovních míst – čímž se míra nezaměstnanosti sníží na jednociferné číslo v souladu s vyspělými ekonomikami a míra chudoby se sníží o 50%.

V části, která nejspíš pobouří vůdce PA, uvedl, že peníze budou spravovány nadnárodní rozvojovou bankou, což má být způsob, jak zajistit lepší správu věcí veřejných a zabránit korupci.

Poté, co strávil nad plánem víc než dva roky práce, představil Trumpův zeť a blízký poradce Jared Kushner plán plný konkrétních kroků – včetně například propagace zmrzliny Ramalláhu, když mluvil o podpoře cestovního ruchu.

Zůstává však nejasné, kdo plán Mírem k prosperitě zaplatí a zda budou Arabové Perského zálivu – kteří stále častěji s Izraelem nacházejí společnou řeč kvůli jejich vzájemnému nepřátelství vůči Íránu – ochotni na něj přispět ještě před politickým urovnáním.

Jason Greenblatt, rovněž blízký poradce prezidenta Trumpa, který vypracovával tento mírový plán spolu s Kushnerem, řekl, že politická část může být zveřejněna až v listopadu.

Toto odhalení bylo v plánu už v dubnu, ale kvůli dalším izraelským předčasným volbám, protože premiér Benjamin Netanjahu nedokázal vytvořit koalici, bylo pozastaveno.

Američtí představitelé naznačili, že se připravovaný mírový plán nezmíní o vytvoření nezávislého „palestinského státu“, což byl po desetiletí cíl americké diplomacie.

„Naše přítomnost v Manamě by sloužila pouze k legitimizaci americké iniciativy, jejímž cílem je zbavit nás našich práv a změnit historický vzorec ze „země za mír“ na „mírem k prosperitě“, uvádí prohlášení PA vydané ještě před tím, než Bílý dům oznámil podrobnosti plánu.

Teroristická skupina Hamas kontrolující Gazu bahrajnskou konferenci také ostře odmítla, přičemž vůdce skupiny Ismail Haniya řekl, že cílem semináře je transformovat „palestinskou věc z politické kauzy na kauzu ekonomickou“.

Hospodářský plán, bez jakékoli přímé zmínky o Hamasu, nicméně uvádí, že si také klade za cíl pomáhat Gaze.

Mezi tyto projekty patří například modernizace hlavní elektrárny v Gaze za 590 milionů dolarů, kde, jak Bílý dům uvádí, by byly vytvořeny desítky tisíc pracovních míst a poprvé za desítky let by Gaza měla spolehlivé dodávky elektřiny.

23.06.2019 02:09 Daniel Žingor467Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova