Praha Jeruzalém

Předseda PA: Bahrajnská mírová konference nebude úspěšná, nebudeme otroky Greenblatta, Kushnera a Friedmana.

Autor: Elad Benari, 24.6.2019 2:04

Předseda palestinské samosprávy (PA) Mahmúd Abbás v neděli řekl, že je přesvědčen, že mírová konference v tomto týdnu v Bahrajnu selže.

„Jsme si jisti, že workshop v Manamě nebude úspěšný,“ řekl Abbás novinářům. Ten konferenci pořádanou USA a zaměřenou na ekonomiku PA bojkotuje.

„Nebudeme otroky nebo služebníky Greenblatta, Kushnera a Friedmana,“ řekl Abbás novinářům v jeho prezidentské kanceláři v Ramalláhu, s odkazem na vyjednávací tým amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Potřebujeme ekonomickou (podporu), peníze a pomoc, ale ještě před tím, než bude toto všechno, musíme mít politické řešení. To, aby Amerika změnila celou věc z politické otázky na ekonomickou, nemůžeme přijmout,“ namítal.

Americká vláda v sobotu představila ekonomickou část svého mírového plánu, který v úterý a ve středu představí v Bahrajnu.

Cílem plánu je získat pro PA více než 50 miliard dolarů a vytvořit během jednoho desetiletí jeden milion pracovních míst pro její obyvatele.

Abbás ekonomickou část plánu velmi rychle odmítl.

„Řekli jsme, že se workshopu v Bahrajnu nezúčastníme,“ řekl Abbás ústřednímu výboru jeho frakce Fatah v Ramalláhu.

„Důvodem je, že ekonomická situace by neměla být projednána před politickou. A pokud neexistuje politické (řešení), nebudeme se zabývat žádnými ekonomickými otázkami,“ dodal.

PA oznámila, že bojkotuje ekonomickou konferenci v Bahrajnu téměř okamžitě poté, co byla oznámena, a řekla, že konference bude bezvýznamným setkáním a součástí nesmyslného plánu.

PA také odmítla americký mírový plán ještě před tím, než byl zveřejněn, a to s tvrzením, že je zaujatý ve prospěch Izraele.

84 letý Abbas přerušil vazby s administrativou USA v prosinci 2017 poté, co Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Od té doby on a představitelé PA bojkotují jakékoli snahy USA.

24.06.2019 05:18 Daniel Žingor160Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova