Praha Jeruzalém

Vysoce postavený člen íránského parlamentu hrozí, že pokud Spojené státy napadnou Írán, bude Izrael zničen.

Autor: Elad Benari 2.7.2019 6:09

Vysoký představitel íránského parlamentnu v pondělí vyhrožoval, že pokud Spojené státy napadnou Írán, bude do půl hodiny zničen Izrael, informovala polooficiální tisková agentura Mehr.

Mojtaba Zonnour, předseda národní komise pro bezpečnost a zahraniční politiku íránského parlamentu, svoje vyjádření prezentoval v rozhovoru pro televizi Al-Alam.

„Pokud nás USA napadnou, zůstane Izraeli půl hodiny života,“ prohlásil.

Zonnour řekl, že tvrzení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že vojenský úder Íránu odvrátí 10 minut před jeho zahájením, je pouhým „politickým blufem“.

„Kdyby (Američané) předpokládali, že jejich útok může úspět, nestáhli by ho, ale určitě by ho zrealizovali,“ řekl íránský zákonodárce, který dodal, že poradci amerického prezidenta mohli vidět selhání jejich útoku.

Zonnour dále tvrdil, že Írán vybudoval dostatečný odstrašující účinek a dodal, že všech 36 amerických vojenských základen v regionu je pod íránským dohledem.

Trumpa popsal jako byznysmena, který se stará jen o peníze, ale není válečníkem.

Vyjádření íránského zákonodárce přicházejí v době zvyšujícího se napětí mezi USA a Íránem, které tento měsíc ještě zintenzívnilo, když Írán poblíž Hormuzského průlivu sestřelil americký dron a prohlásil, že narušil jejich vzdušný prostor.

Američtí představitelé popřeli, že by dron vstoupil do íránského vzdušného prostoru a uvedli, že byl sestřelen v mezinárodním vzdušném prostoru nad Hormuzským průlivem.

Ve snaze dokázat, že byl dron sestřelen v mezinárodním vzdušném prostoru, zveřejnil Pentagon jeho dráhu letu.

Íránští představitelé pravidelně vyhrožují vymazáním Izraele z mapy a útoky na jeho města.

Mnohé z hrozeb proti Izraeli vysílá sám nejvyšší vůdce Íránu Ayatollah Ali Khamenei. Loni v červnu Khamenei na Twitteru zveřejnil polemiku proti Izraeli, kde řekl, že „sionistický režim v blízské budoucnosti zanikne“.

Začátkem měsíce nazval Izrael „zhoubným rakovinným nádorem v regionu západní Asie, který musí být odstraněn a dekontaminován“. Khamenei také zaútočil na Netanjahua a označil ho za „vraha dětí“.

Dokonce i íránský prezident Hassan Rouhani, kterého někteří západní představitelé označují za „umírněného“, Izraeli vyhrožuje.

Loni v listopadu, Rouhani nazval Izrael „rakovinným nádorem“ a vyzval muslimské národy na celém světě, aby se sjednotily a společně Izrael zničily. Zároveň dodal, že je Izrael „fake režim“.

Rouhani v minulosti nazval Izrael „nelegitimním“. Krátce poté, co byl v roce 2013 zvolen, nazval Izrael „starou ranou“, která „by měla být odstraněna“. Iránská média později tvrdila, že byla tato Rouhaniho vyjádření zkreslena.

03.07.2019 04:45 Daniel Žingor300Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova