Praha Jeruzalém

Premiér Netanjahu odhalil, že s americkým prezidentem sdílel informace o operaci na získání jaderného archivu Íránu, ještě než byla provedena.

Autor: Mordechai Sones, 2.7.2019 20:40

V úterý byla udělována Izraelská cena za obranu. Oceněna byla řada projektů a aktivit, které přispěly k bezpečnosti země a k udržení její obranyschopnosti a kvalitativní výhody na bojišti, a to jak z hlediska technologického, tak provozního.

Ocenění bylo uděleno na slavnostním ceremoniálu, který se konal v rezidenci prezidenta v Jeruzalémě. Udělováno bylo prezidentem Reuvenem Rivlinem, premiérem a ministrem obrany Benjaminem Netanjahuem, náčelníkem generálního štábu generálporučíkem Avivem Kochaviem a generálním ředitelem ministerstva obrany Udi Adamem.

Premiér Netanjahu se zmínil o jedné z operací, která tuto cenu vyhrála: získání tajného jaderného archivu Íránu a jeho přesun Mossadem do Izraele.

„Schválil jsem tuto akci s tím, že prezentace plánů (Íránu) pomůže přesvědčit prezidenta Spojených států, aby od nebezpečné jaderné dohody s Íránem odstoupil,“ řekl Netanjahu.

Předseda vlády dodal: „Chci vám říci něco, o čem jsem dosud ještě nikdy nemluvil: Samotnou myšlenku operace jsem s americkým prezidentem sdílel ještě před jejím provedením. Když jsem se s ním setkal v Davosu, řekl jsem mu, že chci poslat naše muže do srdce Teheránu, aby přinesli ten archiv. Zeptal se mě, jestli je to nebezpečné. Řekl jsem mu, že rozhodně ano, ale že výsledek ospravedlňuje podstupované riziko. Takže, když jsme do Oválné pracovny v Bílém domě přinesli, co jsme v archivech našli, už věděl, o co jde. Vyjádřil své uznání za prokázanou odvahu a náš nepopiratelný úspěch. Nepochybuji, že to pomohlo potvrdit jeho rozhodnutí odstoupit od této nebezpečné dohody.“

Netanjahu pokračoval: „Včera Írán oznámil, že překročil hranici 300 kg obohaceného uranu. To je další vyzývavý krok v jeho snaze vyrábět jaderné zbraně. Izrael nedovolí Íránu vyrobit jadernou zbraň. Ti, kdo nám vyrožují zničením, se sami ocitají v nebezpečí svého vlastního zániku a vedení, které takto přemýšlí, rovněž.

„Vždy bráníme sami sebe a naše síly jsou silami, mozky a srdci toto, co je zde prezentováno, a vy, vítězové ceny Izraelské obrany, máte zásadní podíl na posilování naší odrazující moci. Vy všichni jste odvedli skvělou práci. Přeji požehnání a úspěch vaší činnosti k zajištění věčnosti našeho národa,“ uzavřel Netanjahu.

03.07.2019 05:34 Daniel Žingor211Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova