Praha Jeruzalém

Izrael nedávno zmařil plán Hamásu na vytvoření teroristické sítě na výrobu výbušnin v Judeji a Samaří. Hamas se tu pokusil propašovat klíčového teroristu.

Od: TPS, 3. července 2019

Bezpečnostní agentura Shin Bet (Izraelská bezpečnostní agentura) nedávno odhalila a zmařila pokus Hamasu vytvořit v Judeji a Samaří teroristickou síť na výrobu bomb. Hamas spoléhal na izraelské humanitární povolení, pomocí kterého se pokusil teroristu propašovat na území Izraele.

Fadi al-Sabah, odborník na výrobu bomb vycvičený Hamasem v pásmu Gazy, vstoupil do Izraele s využítím povolení k lékařskému ošetření. Byl pověřen založením továrny na výrobu bomb, která by sebevražedným atentátníkům dodávala výbušniny.

Plány Hamasu byly odhaleny po sérii zatýkání mezi teroristy v Gaze.

35 letý Al-Sabah byl izraelskými silami zatčen v květnu v Teibe. Byl Hamasem rekrutován operativcem Ashraf Sabahem v červenci 2018 a podstoupil několika měsíční výcvik na výrobu bomb. Byl také vyškolen, jak obejít izraelské bezpečnostní prověrky.

Sabah byl v Izraeli 12 let vězněn za útoky proti izraelským silám na hranicích s Gazou.

Al-Sabah byl Hamasem rekrutován poté, kdy bylo oznámeno, že je možné se do Izraele dostat na povolení k lékařskému ošetření. Hamas se rozhodl toto povolení použít pro teroristický účel.

Někteří z těch, kteří al-Sabaha vycvičili, byli v rámci „dohody Shalit“ propuštěni, řekla Shin Bet.

Než al-Sabah odejel na léčbu do Izraele, zašil si Ashraf Sabah do saka poznámky s kódovými hesly. Tyto kódy měly sloužit ke komunikaci mezi různými teroristickými buňkami.

K získání lékařských potvrzení, které mu zajistily povolení k vstupu, dostal al-Sabah k dispozici lékaře z Gazy. Ten mu vydal dobrozdání, že v Pásmu Gazy nemůže být řádně lékařsky ošetřen. Po získání tohoto povolení prošel výcvikem Hamasu.

V květnu 2019 vstoupil Fadi přes Erez Crossing do Izraele. V kufru měl sako s kódovými zprávami. Měl nastoupit do nemocnice v Hebronu, ale tam nikdy nedoputoval, namísto toho se setkal s teroristy.

O několik dní později byl v Teibe v severním Izraeli zatčen a nedávno před vojenským soudem obviněn.

Vedoucí představitel Shin Bet uvedl: „Opět jsme svědky zneužívání humanitárních povolení poskytnutých Státem Izrael ve prospěch nepřátelských akcí Hamasu.“

Izrael už totiž dříve odhalil několik případů, kdy Hamas využil izraelských lékařských povolení k podpoře terorismu.

04.07.2019 07:54 Daniel Žingor263Zdroj: World Israel News