Praha Jeruzalém

Izraelský podnikatel řekl, že s arabskými investory na konferenci v Bahrajnu projednali plány na vytvoření společných izraelsko-palestinských průmyslových zón.

Od: World Israel News, 4. července 2019

Ekonomický workshop v Bahrajnu z minulého týdne vedený USA, jehož cílem bylo podpořit rozvoj palestinských území a širšího Blízkého východu, přinesl těsnější vazby mezi arabskými investory a izraelskými podnikateli, informovala Al Jazeera, když citovala jednoho z nich.

Podle panarabských zpravodajských stanic Kataru potom: „Pro některé Izraelce, kteří se jí zúčastnili, představila dvoudenní akce v Manamě – nazvaná workshop „Mírem k prosperitě“ – jedinečnou příležitost navázat vztahy s arabskými investory, kteří se podobně zajímali o založení projektů“ v Judeji a Samaří.

Shlomi Fogel je jedním z izraelských podnikatelů, které Al Jazeera citovala. Vysvětlil, že ho Bílý dům do Bahrajnu pozval, aby tady zjistil, že je workshop „úžasný“.

„(Fogel) probral s potenciálními arabskými investory své plány na vytvoření průmyslových zón, které budou provozovat společně Izrael a Palestinci,“ uvádí Al Jazeera a dodal, že Fogel řekl, že setkání mu umožnilo „navázat vztahy s investory ze Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů“.

Ve zprávě je také citován izraelský podnikatel Eyal Erlich, který se semináře nezúčastnil. Říká se, že má vazby v palestinském podnikatelském sektoru a vyjádřil „naději, že by workshop v Manamě mohl být krokem k pomoci palestinskému obyvatelstvu, zejména v Gaze“.

Ačkoli by, pokud by americké ekonomické plány uspěly, byla Palestinská samospráva jedním z hlavních příjemců, bahrajnskou konferenci bojkotovala.

„Potřebujeme ekonomickou podporu, peníze a pomoc, ale před vším politické řešení,“ řekl ještě před započetím konference vůdce Palestinské samosprávy Mahmoud Abbas.

„Chápeme, že nemůžete mít ekonomický plán bez politického plánu, ale podobně nemůžete mít politický plán bez ekonomické vize,“ namítl Jason Greenblatt, zvláštní zástupce prezidenta Donalda Trumpa pro mezinárodní vztahy.

05.07.2019 06:08 Daniel Žingor117Zdroj: World Israel News

Klíčová slova