Praha Jeruzalém

Jordánský premiér se setkal s vůdcem kabinetu PA a řekl, že Jordánsko nepřijme žádné řešení, které nepovede k vytvoření Palestinského státu.

Autor: Elad Benari, 8.7.2019 5:41

Jordánský premiér Omar Razzaz v neděli řekl, že Jordánsko nepřijme žádnou dohodu, která by opomněla legitimní právo Palestinců vytvoření jejich státu.

V rozhovorech s vůdcem kabinetu Palestinské samosprávy (PA) Mohammadem Shtayyehem Razzaz zdůraznil jordánskou podporu Palestincům čelícím „izraelské agresi“, uvedla tisková agentura Xinhua.

Jordánsko nepřijme žádnou dohodu ani řešení, které by „neukončilo okupaci a nevedlo by k vytvoření nezávislého Palestinského státu v hranicích před rokem 1967 a s východním Jeruzalémem jako jeho hlavním městem,“ řekl jordánský premiér.

Jakékoli ekonomické řešení jako alternativa k politickému řešení nebude přijato, dodal s odkazem na americkou bahrajnskou konferenci konanou na konci června, v němž USA odhalily hospodářskou část svého mírového plánu.

Razzaz také zdůraznil úlohu Jordánu v ochraně svatých míst v Jeruzalémě a řekl, že se jeho země nikdy nevzdá svého opatrovnictví nad islámskými svatými místy ve městě.

Shtayyeh pochválil jordánskou podporu Palestinců v obraně jejich legitimních práv, uvedla Xinhua.

Obě strany po zasedání podepsaly dvě memoranda o porozumění o spolupráci.

Jordánsko bylo jednou z arabských zemí, které se zúčastnily americké konference v Bahrajnu. Zúčastnili se jí také Egypt, Maroko, Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie.

PA hospodářskou konferenci v Bahrajnu bojkotovala a označila ji za nesmyslné setkání a součástí nesmyslného plánu.

Reálně PA USA bojkotuje od té doby, co Trump v prosinci roku 2017 uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a přesunul tam americké velvyslanectví.

08.07.2019 05:52 Daniel Žingor115Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova