Praha Jeruzalém

Maďarsko a Česká republika vetovaly návrh EU na zablokování převodu diplomatických misí do hlavního města Izraele.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 11. července 2019

Evropská unie se pokoušela zabránit svým členským státům v otevření svých ambasád v Jeruzalémě, ale neuspěla kvůli opozici dvou svých členských států, informovaly izraelské Kan 11 News ve středu.

V návrhu dokumentu bylo uvedeno: „Dokud nebude dosaženo konečné dohody o Jeruzalémě, bude EU a její členské státy i nadále respektovat mezinárodní dohodu o umístění svých diplomatických misí.“

Toto neprošlo, protože podle EU všechna tato oficiální prohlášení musí být podpořena všemi 28 členy. Česká republika a Maďarsko tento dokument vetovaly.

EU je frustrována úspěchem Izraele v přesvědčování jejích členů, v blokování oficiální pozice EU, aby Jeruzalém nebyl uznán za hlavní město Izraele, než bude dosaženo dohody s Palestinci.

Česká republika a Maďarsko se ukázaly jako dva nejstabilnější spojenci Izraele. Když se tento nadnárodní orgán pokusil přesvědčit své členy, aby odsoudili americký přesun velvyslanectví v květnu 2018, bylo to právě Maďarsko a Česká republika, k nimž se připojilo Rumunsko, které pokus o odsouzení zablokovali.

Loni v listopadu Česká republika v Jeruzalémě otevřela obchodní a turistické centrum nazvané „Český dům“. Maďarsko letos v březnu v Jeruzalémě otevřelo svou oficiální obchodní misi.

Mezitím slovenský premiér při své únorové návštěvě Izraele oznámil, že jeho země „velmi brzy“ otevře v Jeruzalémě své kulturní, informační a inovační centrum.

Jeho rumunský protějšek oznámil na konferenci AIPAC v březnu, že jeho vláda má v úmyslu přesunout své velvyslanectví do Jeruzaléma.

Podle Arutz7, zdroje EU říkají, že: „Evropská unie a její členské státy budou i nadále respektovat mezinárodní konsensus ohledně Jeruzaléma, včetně umístění diplomatických zastoupení, dokud nebude jeho konečné postavení vyřešeno přímými jednáními mezi zučastněnými stranami.“

12.07.2019 06:49 Daniel Žingor705Zdroj: World Israel News

Klíčová slova