Praha Jeruzalém

Michiganská demokratka tvrdí, že se „za Netanjahuova režimu porušování lidských práv zhoršilo“.

Autor: Elad Benari, 30.7.2019 4:34

Demokratická kongresmanka Rashida Tlaibová znovu vyjádřila podporu hnutí BDS a obvinila izraelskou vládu z „rasistické politiky“.

Vyjádření muslimské kongresmanky z Michiganu byly vysílány v neděli v rozhovoru s Jake Tapperem na CNN.

Ve svých komentářích Tlaibová odmítla názor, že je BDS antisemitské, a řekla: „Lidé to chtějí odmítnout, protože jiní říkají, že je to antisemitismus. To je způsob, jak se snaží diskreditovat skutečnost, o které všichni víme, že se za Netanjahuova režimu porušování lidských práv zhoršilo.“

Tlaibová odsoudila údajnou „rasistickou politiku“ izraelské vlády a špatné zacházení s palestinskými Araby, když na ni ale Tapper naléhal, zda by nekritizovala také represivní vlády na Blízkém východě, například v Saúdské Arábii nebo v Egyptě, znásobila Tlaibová svůj útok na Izrael.

„Myslím, že pokud by tu byl nějaký pokus ekonomického bojkotu Saúdské Arábie, podepsala bych ho jako první,“ prohlásila. „Právě teď není pod stolem žádný návrh zákona nebo usnesení, které by přestalo bojkotovat Egypt.“

Tato vyjádření jsou nejnovější v řadě kontroverzních vyjádření k Izraeli, které Tlaibová učinila.

Minulý týden například porovnávala hnutí BDS s americkým bojkotem nacistického Německa.

„Právo bojkotu je hluboce zakořeněné ve struktuře naší země,“ řekla. „Co byla Bostonská Tea Party jiného než bojkot? Kde bychom teď byli bez bojkotu vedeného aktivisty za občanská práva v 50. a 60. letech, jako byl bojkot autobusu Montgomery a bojkot Spojených sil sběračů hroznů?“

Poté se stočila k historii amerického bojkotu zahraničních vlád a řekla: „V reakci na nehumánnost, věznění a genocidu židovských lidí Američané bojkotovali nacistické Německo.“

Tlaibová v květnovém rozhovoru prohlásila, že palestinští Arabové žijící pod britským mandátem před založením státu Izrael „poskytovali“ Židům po holocaustu „bezpečné útočiště“.

Mnoho republikánů vajádření Tlaibové odsoudilo, včetně prezidenta Donalda Trumpa, který ji obvinil z antisemitismu.

Kromě toho, když se Tlaibové v minulém televizním rozhovoru zeptali, zda bude v Kongresu hlasovat proti vojenské pomoci Izraeli, odpověděla, že „absolutně“.

Tlaibová a Ilhan Omarová, další muslimská kongresmanka, která vyvolala pobouření svými protizraelskými vyjádřeními, plánují během několika týdnů návštěvu Izraele.

Izraelský velvyslanec ve Washingtonu Ron Dermer na začátku tohoto měsíce řekl, že „z úcty k americkému kongresu a velkému spojenectví mezi Izraelem a USA“ Izrael umožní oběma kongresmenkám vstoup do země.

30.07.2019 06:17 Daniel Žingor156Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova