Praha Jeruzalém

Ambasador Friedman řekl, že USA nejsou součástí rozhodnutí izraelského kabinetu schválit výstavbu 715 jednotek v arabských vesnicích oblasti C.

Autor: Tal Polon, 31.7.2019 22:06

Americký velvyslanec v Izraeli David Friedman uvedl, že rozhodnutí izraelského kabinetu schválit plány na výstavbu 715 bytových jednotek v palestinských arabských vesnicích v Judeji a Samaří oblasti C bylo čistě izraelským rozhodnutím a že se ho americká administrativa nijak neúčastnila.

„Oblast C“ definovaná v dohodách z Osla má být pod plnou izraelskou civilní a vojenskou kontrolou. Tato oblast představuje asi 60 procent Judeje a Samaří.

Zdroj blízký Friedmanovi Kan 11 ve středu večer řekl, že velvyslanec v této záležitosti nijak neintervenoval ani o to nežádal.

Přesto však tento krok pochválil a v úterý pro CNN řekl: „myslíme si, že je to dobré pro Izrael a myslíme si, že je to dobré pro Palestince. Pro nás to má skutečný význam a považujeme to za důležité, aby zde byla zlepšena kvalita života.“

Ve středu večer se hlavní poradce Bílého domu Jared Kushner a americký vyslanec Jason Greenblatt v kanceláři premiéra v Jeruzalémě setkali s předsedou vlády Netanjahuem.

Setkání se rovněž zúčastnil zvláštní zástupce USA pro Írán Brian Hook, Friedman a izraelský velvyslanec v USA Ron Dermer.

V pondělí vydali správce oblasti Benjamin Yisrael Gantz a správce oblasti Samaří Yossi Dagan společné prohlášení, ve kterém na tento plán schválený vládou ostře zaútočili.

„Zpráva ze zasedání kabinetu ohledně schválení stavebních plánů pro Araby v oblasti C je obzvláště alarmující,“ uvedli společně ve svém prohlášení.

„Palestinská samospráva, za pomoci zahraničních subjektů a jimi financovaná, v těchto oblastech provádí masivní nezákonnou výstavbu s jasným účelem – zřízení teroristického státu v srdci naší země. Doufáme, že nejde o signál, kam by vláda směřovala po volbách.“

01.08.2019 06:26 Daniel Žingor168Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova