Praha Jeruzalém

Ve svém úterním projevu varoval íránský prezident Západ.

Od: World Israel News, 6. srpna 2019

„Válka s Íránem je matkou všech válek,“ řekl v úterý íránský prezident Hassan Rouhani v projevu na Ministerstvu zahraničí, který také živě vysílala státní televize.

„Mír s Íránem je matkou veškerého míru, válka s Íránem je matkou všech válek,“ řekl Rouhani.

Slova íránského prezidenta byla zaměřena na Západ, zejména pak na USA, které na Írán v květnu znovu uvalily sankce a od té doby na něj zvyšují tlak.

Situace v posledních měsících eskalovala počínaje tím, že USA začátkem května vyslaly do regionu skupinu letadlových lodí, což byl podle Johna Boltona – tehdejšího poradce pro národní bezpečnost – důsledek „řady znepokojujících a eskalačních indikací a varování Íránu“.

Od té doby Írán sestřelil americký dron a zadržel v Hormuzském průlivu dva ropné tankery – naposledy v neděli. 19. července se Írán zmocnil britského tankeru, což byla zřejmě odveta za to, že Británie zadržela íránský tanker v Gibraltaru.

Rouhani ve svém projevu varoval, že „lodní doprava nemusí být v Hormuzském průlivu v bezpečí,“ uvádí Reuters.

„Průliv za průliv. Není možné, aby byl Hormuzský průliv pro vás volný a Gibraltarský průliv pro nás ne,“ řekl Rouhani.

USA pracují na vytvoření koalice zemí, které budou chránit přepravu ropy v kritickém Hormuzském průlivu, přes který prochází jedna pětina světové ropy.

Námořní generál Joseph Dunford v červenci prohlásil, že Pentagon vypracoval konkrétní plán a že věří, že během několika týdnů bude jasné, které země jsou ochotny se k úsilí připojit.

07.08.2019 05:26 Daniel Žingor231Zdroj: World Israel News

Klíčová slova