Praha Jeruzalém

Muž, jehož jméno nemůže být kvůli obavám o jeho bezpečnost uvedeno, přišel, kvůli záchraně izraelských dětí zraněných při teroristickém útoku v roce 2016, o práci a čelil hrozbám smrti.

Od: JNS, 7. srpna 2019

Palestinský muž, který poté, co zachránil životy izraelských dětí po teroristickém útoku, při němž zemřel jejich otec rabín, čelil hrozbám smrti, byl v úterý ministrem vnitra Aryeh Derim oceněn izraelským občanstvím.

Tento 28letý muž a jeho manželka – zdravotní sestra – jeli 1. července 2016 poblíž jejich bydliště v Hebronu. Tady narazili na převrácené vozidlo Rabi Miki Marka a jeho manželky Chavy, které sjelo z cesty poblíž Otnielu poté, co bylo při teroristickém útoku prostříleno kulkami.

Rabín Mark byl při útoku zabit a Chava vážně zraněna.

Navzdory napětí mezi Palestinci a Izraelci v této oblasti pár okamžitě zastavil a pomohl evakuovat uvězněné, raněné a vyděšené dospívající děti z auta. Ujistili je, že tam jsou proto, aby jim pomohli a poskytli jim první pomoc, uklidňovali je a čekali s nimi až do příjezdu sanitek.

„Vzal jsem toho chlapce a objal ho. Dal jsem mu trochu vody, ošetřil ho jódovou tinkturou a pořád jsem mu říkal, že všechno bude v pořádku,“ řekl muž. „Je mi jedno, jestli to byla nehoda nebo teroristický útok, to přece není podstatné. Jsou to lidé, děti, které potřebovaly pomoc a pokud budu moct, pomůžu jim.“

„Ta dívka mi řekla: Bůh poslal Araba, aby nám pomohl,“ dodal.

Další Palestinec, místní urolog, který také projížděl kolem, se k páru připojil a pomohl jim vytáhnout Chavu z vozidla. Ta se dusila bezpečnostním pásem.

Podle anonymního záchranáře v rozhovoru pro National Public Radio se však začalo shromažďovat čím dál více Palestinců a někteří z nich vyhrožovali, že přeživší zabijí.

„Jestli se někdo z vás přiblíží k mému autu,“ řekl jim, „uvidíte, čeho jsem schopen. Jsou pod mou ochranou.“

Po této události se světem začala šířit zpráva o jeho hrdinství, některé reakce však byly nepřátelské. Byl nazýván zrádcem a kolaborantem. Jeho šéf ho vyhodil z práce.

Nakonec se začal bát o svůj život a hledal útočiště v Izraeli, zatímco jeho manželka a malé dítě zůstaly poblíž Hebronu. Obdržel pracovní vízum, ale loni nebylo obnoveno – tím se stal bezdomovcem a nemohl pracovat – a to navzdory dvouletému právnímu úsilí střediska Shurat HaDin-Israel, které ho zastupovalo.

Jeho případ nakonec odvysílaly Channel 12 news. To vedlo několik Izraelců – včetně představitelů Judeje a Samaří – šéfa regionální rady Har Hebron Yochaie Damariho a šéfa Shomronské regionální rady Yossi Dagana, aby protlačili vydání izraelského občanství pro něj, jeho manželku i syna.

Ministr vnitra Aryeh Deri tohoto muže ocenil za jeho „nezištné, vznešené“ činy a objal ho a když mu předkládal nové doklady totožnosti, řekl „Patříte sem.“

09.08.2019 05:52 Daniel Žingor616Zdroj: World Israel News

Klíčová slova